Racuchy z mąki amarantusowej i kwiatów czarnego bzu

Bardzo sezonowe ale zarazem pyszne placuszki z mąki amarantusowej i kwiatów czarnego bzu. Idealne na śniadanie lub na deser.

Ostatnio jak byłam w rodzinnych stronach odwiedziłam mój ulubiony młyn i nabyłam drogą kupna różne mąki do wypieków, w tym właśnie mąkę amarantusową. Można powiedzieć, że mąka amarantusowa to fanaberia kulinarna ale okazuje się, że zawiera sporo cennych składników ważnych dla naszego zdrowia. Amarantus to szarłat – roślina bogata z magnez, błonnik, żelazo i inne składniki. Jak przeczytałam nasiona tej rośliny pokrywają 66 % dziennego zapotrzebowania na magnez. Ma również dużo wapnia i żelaza oraz to co mi się najbardziej spodobało to, że zawiera skwalen, który opóźnia proces starzenia. Czyż to nie jest cudowna roślina ?

Do moich racuchów dodałam dodatkowo kwiaty czarnego bzu, które w tym okresie możemy zbierać i robić różne przetwory – syropy, nalewki, napoje, możemy suszyć te kwiaty. Na blogu jest parę przepisów z zastosowaniem tych kwiatów.

Dodanie tych aromatycznych i pięknie pachnących kwiatów, spowodowało, że racuchy były wyjątkowo dobre i pachnące latem. Przed dodaniem do ciasta, wymyłam dokładnie baldachy kwiatów i dałam tylko same kwiaty bez łodyżek.

Jeśli chcecie spróbować takich racuchów to musicie je zrobić teraz bo teraz te kwiaty są w pełni rozkwitu i sezonu.

 

DSC_0002

Składniki dla 2 osób

5- 6 łyżek mąki amarantusowej,

1/3 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego,

2 jajka,

Łyżka cukru,

5-6 kwiatów czarnego bzu,

Trochę wody gazowanej – około 1/3 szklanki ,

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

Truskawki lub inne sezonowe owoce,

Olej do smażenia

Wykonanie

Kwiaty czarnego bzu czyścimy z ogonków, wybieramy same kwiaty – myjemy i suszymy.

W misce mieszamy mąkę z jajkami, kefirem, cukrem, proszkiem do pieczenia i wodą gazowaną. Dodajemy wyczyszczone kwiaty bzu i ponownie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy po 2 łyżki na porcję ciasta. Smażymy na średnim ogniu po około 3 minuty z każdej strony. Usmażone przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym aby odsączyć z tłuszczu.

Truskawki myjemy, czyścimy z szypułek i kroimy na ćwiartki. Racuchy wykładamy na talerz, polewamy jogurtem naturalnym i podajemy z truskawkami.

DSC_0025 DSC_0018

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.