Racuchy z sosem truskawkowo-miodowym

Witajcie na nowej odsłonie Kuchni Breni. W końcu udało się przenieść na własną stronę, która mam nadzieję również przypadnie Wam do gustu. Parę rzeczy jest jeszcze w trakcie przygotowania, ale myślę, że w ciągu kilku dni wszystko zostanie dopięte na ostatni guzik. A na dobry początek mam dla Was przepis na pyszny posiłek.  Przed nami wekeend więc moja dzisiejsza propozycja to coś pysznego na sobotnie lub niedzielne śniadanie – racuszki z serka waniliowego z truskawkami i miodem. Zapewniam, że wszyscy miłośnicy słodkich śniadań będą zachwyceni. Racuszki są szybkie i proste do zrobienia a z dodatkiem truskawek delikatnie karmelizowanych  z miodem są rewelacyjne. Koniecznie spróbujcie teraz, kiedy mamy świeże truskawki. Składniki na około 10 racuchów  

1 duże opakowanie serka waniliowego

1 szklanka mąki,

3 łyżeczki cukru,

2 jajka

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

Olej do smażenia

20-30 dag truskawek,

2 -3 łyżki miodu

Wykonanie

Truskawki myjemy, czyścimy i kroimy na połówki, przekładamy  na patelnię dodajemy miód i gotujemy 5 -7 minut ( niedługo bo truskawki nie powinny być rozgotowane) aż będą w delikatnym, lekko gęstym sosie. Do miski przesiewamy mąkę  dodajemy serek waniliowy, jajka, cukier,  proszek do pieczenia i wszystkie składniki dokładnie mieszamy trzepaczką. Na patelni rozgrzewamy olej ( ogień nie może być zbyt mocny aby racuchy mogły urosnąć) i wlewamy łyżką ciasto – wielkość  może  być dowolna,  ja lubię małe racuchy więc na porcję daję 2 łyżki. Smażymy z jednej  strony i delikatnie  szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – też smażymy aż  będą rumiane. Podajemy z  pysznym miodowo- truskawkowym sosem. Po prostu „rozkosz dla podniebienia”.

Czerwone owoce w roli głównej

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Ale się złożyło, my też zapraszamy na naszą nowo otwartą stronę :P. U Ciebie jest pięknie ! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.