Pytacie mnie czasami czy można zrobić dobre, puszyste naleśniki ale bezglutenowe. Proszę bardzo, dzisiaj mam dla Was taki naleśniki a właściwe przepis na nie. Mąka ryżowa, mleczko kokosowe, troszkę drożdży i wychodzą pyszne, puszyste naleśniki bezglutenowe.
Z sezonowymi owocami smakują wybornie na śniadanie lub deser poobiedni. Proponuję zrobić też do takich naleśników mus z truskawek. Pyszności !
Składniki :
150 g maki ryżowej,
1 jajko,
150 ml mleka kokosowego,
150 ml wody gazowanej,
Łyżeczka suchych drożdży,
Szczypta soli,
Szczypta cukru,
Truskawki lub inne owoce sezonowe
Mus z truskawek
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy lekko gazowaną wodę, mleko, jajko i drożdże. Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem lub trzepaczką około 3 min. Ciasto musi mieć konsystencje lekko gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na pól godziny.
Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch stron. Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Na ciepłe jeszcze naleśniki nakładamy truskawki i mus truskawkowy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz