Placuszki z sezamu i banana

Poranek na co dzień jest szybki i trudno przygotowywać skomplikowane dania na śniadanie. Ja nigdy nie wychodzę do pracy bez śniadania i kawy. To mój obowiązkowy poranny zestaw. Staram się przygotowywać śniadania lekkie i smaczne ale żeby nie były skomplikowane i nie wymagały dużo czasu na przygotowanie. Polubiłam różne placuszki, omlety z ziarnami z dodatkiem jogurtu naturalnego, domowych konfitur. Robię je z dodatkiem różnych owoców, bez cukru. Ale najważniejsze to szybkie przygotowanie. Robi się je wsypując różne dodatki do miski, mieszamy i smażymy.

Dzisiaj propozycja na pyszne placuszki z ziaren sezamu, z dodatkiem bananów i mąki kukurydzianej. Tak jak pisałam wszystko mieszamy i smażymy na oleju. To taka moja wersja sezamków – uwielbiam je od dziecka ale trochę mnie kaloryczna.

DSC_0454

Składniki na 8 placuszków

2 banany,

2 łyżki mąki kukurydzianej,

½ szklanki ziaren sezamu,

Jajko,

Jogurt naturalny,

Konfitura,

Olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie

W misce rozdrabniamy banany, dodajemy ziarna sezamu, mąkę kukurydzianą, jajko i mieszamy wszystko. Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy po 2 łyżki ciasta na porcję i smażymy placuszki z każdej strony po około 2 minut. Podajemy jeszcze ciepłe z jogurtem naturalnym i domową konfiturą.

 DSC_0453 DSC_0448

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.