Udka kurczaka zagrodowego w pomidorkach i bazylii

Udka kurczaka zagrodowego w pomidorkach, czosnku i bazylii to doskonałe danie na obiad. Są bardzo aromatyczne, skórka chrupiąca a pomidorki i bazylia dopełniają smaku mięsa. Upieczony w całości czosnek wymieszałam z pomidorkami i był doskonałym dodatkiem do całego dania.
Generalnie jadam mało mięsa ale czasami przychodzi mi ochota na pieczone udka i wtedy sięgam po kurczaka zagrodowego. Mięso jest zdecydowanie lepsze od hodowlanego kurczaka.
Do takich udek upiekłam ziemniaki w talarkach i zrobiłam sałatkę ze śmietaną.
Doskonały obiad.

Składniki dla 2 osób:

2 udka  kurczaka zagrodowego,

Sól, pieprz,

6 ząbków czosnku,

3 łyżki sosu sojowego,

Sok z 1/2  cytryny,

Pęczek  świeżej  bazylii,

Szklanka pomidorków koktajlowych

Oliwa,

sól, pieprz

Wykonanie

Mięso z kurczaka myjemy i suszymy.

W misce przygotowujemy marynatę. Sos sojowy, parę listków rozdrobnionej bazylii, oliwę, sok z cytryny, mieszamy. Udka zalewamy marynatą – przechowujemy około 1 godziny.

W naczyniu, w którym będziemy piec  układamy podudzia kurczaka z marynatą, dodajemy   wymyte pomidorki, całe ząbki czosnku i listki bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180  stopni, wkładamy naczynie  z mięsem i pieczmy pod przykryciem około  godziny. W między czasie polewamy udka sosem z pieczenia. jak będzie mało sosu, to dolewamy trochę wody.

Następnie zdejmujemy przykrywkę, ustawiamy na funkcji grill i pieczemy jeszcze 10 minut aż mięso będą zarumienione.

Podajemy z pieczonymi lub gotowanymi młodymi ziemniakami.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.