Udka kurczaka zagrodowego w pomidorkach, czosnku i bazylii to doskonałe danie na obiad. Są bardzo aromatyczne, skórka chrupiąca a pomidorki i bazylia dopełniają smaku mięsa. Upieczony w całości czosnek wymieszałam z pomidorkami i był doskonałym dodatkiem do całego dania.
Generalnie jadam mało mięsa ale czasami przychodzi mi ochota na pieczone udka i wtedy sięgam po kurczaka zagrodowego. Mięso jest zdecydowanie lepsze od hodowlanego kurczaka.
Do takich udek upiekłam ziemniaki w talarkach i zrobiłam sałatkę ze śmietaną.
Doskonały obiad.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/05/BA7261FB-2E3F-425B-A757-AA93643E24C4-1024x687.jpeg)
Składniki dla 2 osób:
2 udka kurczaka zagrodowego,
Sól, pieprz,
6 ząbków czosnku,
3 łyżki sosu sojowego,
Sok z 1/2 cytryny,
Pęczek świeżej bazylii,
Szklanka pomidorków koktajlowych
Oliwa,
sól, pieprz
Wykonanie
Mięso z kurczaka myjemy i suszymy.
W misce przygotowujemy marynatę. Sos sojowy, parę listków rozdrobnionej bazylii, oliwę, sok z cytryny, mieszamy. Udka zalewamy marynatą – przechowujemy około 1 godziny.
W naczyniu, w którym będziemy piec układamy podudzia kurczaka z marynatą, dodajemy wymyte pomidorki, całe ząbki czosnku i listki bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy naczynie z mięsem i pieczmy pod przykryciem około godziny. W między czasie polewamy udka sosem z pieczenia. jak będzie mało sosu, to dolewamy trochę wody.
Następnie zdejmujemy przykrywkę, ustawiamy na funkcji grill i pieczemy jeszcze 10 minut aż mięso będą zarumienione.
Podajemy z pieczonymi lub gotowanymi młodymi ziemniakami.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/05/A8265936-4400-47E8-8A07-CA354A8D576B-1024x687.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/05/4F3B7D9F-C042-4E93-874A-D0384457551D-687x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz