Udka kurczaka zagrodowego pieczone na kiszonej kapuścieA


Na zimowe obiady polecają się  udka kurczaka zagrodowego pieczone na kiszonej kapuście. Jest to danie prawie jednogarnkowe bo tylko ziemniaki pieczemy odrębnie. Tak upieczone udka są bardzo soczyste, aromatyczne a kapusta doskonała.


Składniki:

4-6  udek z kurczaka zagrodowego,

2 łyżki majeranku,

1kg kiszonej kapusty

2 ząbki czosnku,

Łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku,

Sól, pieprz

Wykonanie

Udka  myjemy i wycieramy aby były suche.
Przyprawy (majeranek, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ) mieszamy  i dokładnie nacieramy nimi mięso. Tak przyprawione mięso godzinę jeszcze trzymamy w chłodnym miejscu.

Piekarnik nagrzewamy do 180  stopni

Kapustę  kiszoną płuczemy, odcedzamy i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy do kapusty, majeranek  sól, pieprz i mieszamy. Na tak przygotowaną kapustę przekładamy udka, polewamy oliwą  i przykrywamy.

Udka pieczemy  w kapuście około 2 – 2 1/2   godz. (sprawdzamy czy mięso i kapusta są miękkie). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około ½  godz.
W trakcie pieczenia  podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia.

Udka przyrządzone w ten sposób są bardzo soczyste, aromatyczne a  kapusta kiszona z  przyprawami i mięsem  smakuje wybornie.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.