Sałatka z brokuła, papryki, czerwonej kapusty, cieciorki w aromatach orientalnych

Doskonała sałatka na zimowe, ciemne dni. Jest kolorowa, pełna warzyw i ma doskonały sos. To właśnie sos na bazie orientalnych dodatków ( imbir, sos sojowy, ocet ryżowy, oliwa sezamowa)  dodaje wyjątkowego smaku sałatce. Jest tam też masło orzechowe, czosnek, trochę pikantności i słodyczy. Idealna sałatka na imprezę ale też na obiad czy kolację.
Brokuł proponuję gotować na parze bo wtedy jest chrupiący, ma doskonały kolor i smak. Podobnie gotuję teraz brukselkę czy ziemniaki do sałatki. Mają zdecydowanie lepszy smak.

Składniki

1/2 główki małej  czerwonej  kapusty,

1 brokuł,

1-2   marchewki  średniej wielkości,

Szklanka ugotowanej cieciorki,

1 mała czerwona papryka,

Garść świeżej kolendry,

Garść szczypiorku,

1/2 papryczki chilli,

Garść orzeszków fistaszków,

Ziarna sezamu,

limonka

sól, pieprz,

Sos:

1/4 szklanki sosu sojowego,

1 1/2 łyżki masła orzechowego,

Wyciśnięty ząbek czosnku,

Łyżka miodu,

1/2 łyżeczki cayenne w proszku,

Starty imbir – łyżeczka,

Łyżka octu ryżowego lub winnego,

3-4  łyżki oleju sezamowego

1/3 szklanki bardzo ciepłej wody

Wykonanie

Brokuł myjemy i dzielimy na drobne kawałki. Gotujemy na parze około 5 minut i zostawiamy do wystygnięcia.

Kapustę myjemy i szatkujemy na drobno.  Paprykę  myjemy i kroimy w kostkę.

Marchew myjemy, obieramy i kroimy w paski.

W misce układamy kapustę, marchew, brokuł, cieciorkę, paprykę; dodajemy kolendrę, szczypior, chilli pokrojone w paski. Posypujemy solą, pieprzem.
Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy warzywa. Na koniec dodajemy orzechy, sezam i mieszamy wszystko. Podajemy polane dodatkowo z sokiem z limonki.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.