Brukselka z boczkiem i jajkiem sadzonym

Brukselka ma zapewne wielu przeciwników ale są też jej wielbiciele. Jako dziecko nie lubiłam brukselki, którą u mnie podawano z masłem z bułką tartą.

Z czasem smaki się nam zmieniają  i tak było z brukselką. Jak zrobiłam kiedyś ze smażonym boczkiem, to od razu zmieniłam zdanie. W tej wersji lubię ja i robię co jakiś czas.
Zachęcam do spróbowania a będziecie pozytywnie zadziwieni.

Składniki:

500 g brukselki,

1 cebula,

5-6 plastrów boczku,

sól, pieprz do smaku,

olej rzepakowy,

Jajka

Wykonanie:

Brukselkę czyścimy z  zewnętrznych liści i odcinamy końcówki, jeśli są zdrewniałe płuczemy.

Gotujemy ją w wodzie solą i łyżeczką cukru około 15 minut.  Ugotowaną odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy olej,  dodajemy cebule pokrojone w kostkę i  podsmażamy( około 4 minut).  Dodajemy boczek pokrojony w paski i chwilę podsmażamy aż boczek będzie zarumieniony.

Dodajemy brukselkę, mieszamy, chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

W między czasie smażymy jajka sadzone.

Podajemy razem z kromką chleba lub grzankami.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.