Tacos z grillowanym, pikantnym kurczakiem, boczkiem i guacamole

Tacos  to bardzo fajne i kolorowe danie na letnie imprezy. Składniki dobieramy dość dowolnie, takie jakie lubimy a mamy super  apetyczną przekąskę.

Moje tacos jest dzisiaj z pikantnym kurczakiem, którego  marynujemy w aromatycznej zaprawie, grillujemy i dodajemy do łódeczek z tortilli.

Do tego zrobiłam bardzo fajne plastry  boczku. Obtoczyłam boczek z marynowanej papryce w proszku i podsmażyłam aż był zarumieniony i przypominał chipsy. W połączeniu z guacamole, warzywami, tacos smakowało wybornie.

Składniki

2 piersi kurczaka zagrodowego,

Placki tortilli – 8 sztuk,

10 plastrów gotowanego boczku,

Sól, pieprz,

½  łyżeczki chilli w proszku,

Oliwa,

Łyżka sosu sojowego,

Łyżeczka kuminu,

½ łyżeczki startego imbiru,

2 łyżki wędzonej papryki w proszku,

Sok z ½ limonki,

2 ząbki czosnku,

Warzywa:

1 papryka żółta,

2 pomidory,

Papryczka chilli,

1 czerwona cebula,

rukola

Guacamole : 1 miękkie awokado, 2 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz, sok z limonki, 1 cebulka szalotka, 1 papryczka chilli.

Wykonanie

Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem. Do miski dajemy oliwę, sok z limonki, sos sojowy, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, imbir , chilli i kumin.  Do takiej zaprawy dajemy piersi kurczaka i pól godziny marynujemy.

Paprykę przekrawamy na dwie części, czyścimy z pestek, myjemy i kroimy w paski. Pomidory myjemy i przekrawamy na mniejsze kawałki. Papryczkę chilli myjemy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w talarki.

Przygotowujemy guacamole. Miękkie awokado obieramy, dajemy do miski i widelcem rozdrabniamy. Następnie dodajemy wyciśnięty ząbek czosnek, sól, pieprz, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chilli pokrojone w kostkę, sok z ½ limonki, oliwę i mieszamy wszystko.

Piersi kurczaka grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku na funkcji grill. Wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy i jeszcze chwilę trzymamy pod przykryciem. Po około 4 minutach kroimy piersi na paski.

Plastry boczku obtaczamy z wędzonej papryce i smażymy, bez tłuszczu aż będą dobrze zarumienione.

Placki tortilli podgrzewamy w piekarniku i tworzymy z nich łódeczkę. Na ciepłe jeszcze nakładamy porcję 5-6 kawałków kurczaka, plastry boczku, paprykę, pomidory, cebulę, dodajemy guacamole, kawałki papryczki chilli i rukolę.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.