Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką, buraczkiem, pomarańczą i czarnym sezamem

Kolorowa i bardzo smaczna sałatka z czerwonej kapusty, marchewki, buraczka i pomarańczy. Będzie idealna jako  samodzielna sałatka lub jako dodatek do mięsa, ziemniaków. Wszystkie składniki idealnie się za sobą komponują smakowo a do tego mamy piękne kolory w misce. O tej porze roku takie sałatki dodają energii i orzeźwienia.

Składniki

Mała główka czerwonej  kapusty,

1 czerwona cebula,

1 ugotowany mały burak,

1-2   marchewki  średniej wielkości,

1 pomarańcza,

Liście świeżej bazylii,

sól, pieprz,

oliwa,

sok z 1 cytryny

Wykonanie

Kapustę myjemy i szatkujemy na drobno. Posypujemy solą i odstawiamy na chwilę ( na około 5 – 8 minut –  aby za bardzo nie zmiękła bo musi być trochę chrupiąca ).

Pomarańczę obieramy dość dokładnie i kroimy w małe kawałki.

Marchew myjemy, obieramy i kroimy w paski; dodajemy do kapusty.

Cebulę myjemy, kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do kapusty.

Do tak przygotowanych warzyw dodajemy starty burak, sok z cytryny, pieprz, oliwę i mieszamy. Dodajemy kawałki pomarańczy, świeżą bazylię  i posypujemy czarnym sezamem. Podajemy jako samodzielną sałatkę lub dodatek do mięsa.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.