Kokardki karnawałowe z ciasta faworkowego

Nowy rok to także czas karnawału, licznych spotkań (chociaż w obecnych czasach bywa z tym różnie). Na karnawałowe prywatki warto przygotować faworki lub tak jak ja tym razem Kokardki karnawałowe z ciasta faworkowego. Jest to fajna alternatywa dla klasycznych faworków, a mniejsze porcje pozwalają zjeść więcej bez wyrzutów sumienia 😉 kokardki karnawałowe to oczywiście także pomysł na tłusty czwartek, choć ten jeszcze dopiero przed nami.

Składniki:

500 g mąki pszennej

5 żółtek

 3 łyżki gęstej  śmietany 18 %

1 łyżka masła miękkiego,

1 łyżka spirytusu/octu,

szczypta soli

2 opakowania planty do smażenia lub olej rzepakowy

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy   mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, masło, alkohol/ ocet i szczyptę soli, siekamy wszystko  a następnie  zagniatamy chwilę ciasto.

Jak mamy gotowe ciasto, ubijamy  je wałkiem   aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.

Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy  bardzo cienko – musi być naprawdę cienkie.

Kroimy w wąskie pasy,  ok 3 cm szerokości i 5-6  cm długości. Z każdego kawałka formujemy kokardkę.

Na patelni rozgrzewamy  tłuszcz (musi być dobrze rozgrzany) a następnie wrzucamy kokardki.
Kokardki powinny szybko wypływać na powierzchnię i  szybko się “napowietrzyć” wtedy temperatura jest dobra.
Następne pozostałe wykładamy partiami na gorący tłuszcz i smażymy na złocisty kolor.
Usmażone  przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym lub serwetką  – musza wchłonąć tłuszcz.
Lekko wystudzone przekładamy na większy półmisek i każdą partię posypujemy cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.