Surówka z marchewki

Prosta i szybka do zrobienia sałatka/surówka z marchewki z dodatkiem czosnku, majonezu, natki pietruszki. Jest doskonała do obiadu lub też jako samodzielna sałatka.
Bardzo podobną w smaku jadałam, jako samodzielną, na Cyprze, z tym, że marchewka była drobniej starta. Można tak też zrobić, zetrzeć na średniej tarce.


Składniki

3  marchewki średniej wielkości,

1 ząbek czosnku,

sok z 1/2 cytryny,

1 1/2  łyżki majonezu,

2 łyżki gęstego jogurtu greckiego,

sól, pieprz,

1/2 łyżeczki cukru,

Natka pietruszki

Wykonanie

Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarku o dużych oczkach; dodajemy  sok z cytryny, wyciśnięty czosnek. W misce mieszamy jogurt z majonezem, solą i pieprzem. Dodajemy do marchewki, dodajemy cukier i mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy łyżkę pokrojonej natki pietruszki, mieszamy.

Podajemy obiadu,  do mięsa  lub po prostu jako samodzielną sałatkę.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.