Łosoś z kwiatami cukinii i pomidorkami z bazyliowym pesto

Pogoda daje nam dzisiaj znak, że powoli zbliża się jesień. Szaro, deszczowo i zimno. 
Ale póki co jest lato i przepis bardzo letni dzisiaj. Łosoś z kwiatami cukinii, pomidorkami i aromatycznym pesto. Szybkie, proste ale pyszne danie.

Składniki

Filet z łososia – około 500 g

Kwiaty cukinii – parę sztuk,

Pesto z bazylii, 

Kilka pomidorków koktajlowych,

Sól, pieprz,

Sok z 1/2 cytryny

Wykonanie

Filet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy na paski.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
 Kwiaty cukinii  myjemy i suszymy. Pomidorki myjemy.

Naczynie,  w którym będziemy piec skrapiamy oliwą, dajemy plastry łososia.  Układamy kwiaty  cukinii, pomidorki koktajlowe, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Na łososia i na cukinię dajemy po trochę pesto

Pieczemy 10 minut w temperaturze 220 stopni a następnie dajemy na funkcję grill i grillujemy 4-5  minut. Upieczonego łososia i cukinię skrapiamy ponownie sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.