Satays z piersi kurczaka z pikantno – słodkim sosem z mango

Pyszne i aromatyczne kawałki kurczaka podane z pikantno -słodkim sosem z mango to moja propozycja na grilla, zarówno domowego jak też ogrodowego.

Satays to znane malezyjsko-indonezyjskie szaszłyki z kurczaka, krewetek czy ryb.

U mnie dzisiaj satays z piersi kurczaka, marynowany wcześniej w aromatycznej marynacie.

Majówka przed nami więc takie frykasy będą dobre na obiad czy kolację.

Składniki:

2 piersi  kurczaka z wolnego wybiegu,

Marynata:

2 ząbki czosnku, wyciśnięt,

Łyżka imbiru – startego,

Sok z połowy limonki i skórka starta,

3 łyżki sosu sojowego,

Łyżka sosu rybnego,

Łyżeczka cukru,

Papryczka chilli, drobno posiekana,

oliwa z oliwek,

sól, świeżo zmielony pieprz ,Sos z mango:

½ mango,

1 papryczka chilli,

Sok z 1 cytryny,

Łyżka miodu,

Sól, pieprz

Wykonanie

Przygotowujemy marynatę do mięsa.

Do miski dajemy wszystkie składniki marynaty  i  mieszamy.

Piersi kurczaka kroimy w paski średniej szerokości,  doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy do marynaty. Trzymamy około  godziny.

Patyczki do szaszłyków moczymy w oleju a następnie nadziewamy na nie mięso . Układamy na grillu lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja grillowałam na patelni, odwracając od czasu do czasu, około 10 minut.

W między czasie przygotowujemy sos .

½ mango obieramy i kroimy w kostkę, chilli w plasterki, dajemy do blendera , dolewamy sok z cytryny, miód i blend ujemy. Jeśli jest za gęsty to dodajemy 3- 4 łyżki wody, doprawiamy solą, pieprzem i blendujemy.

Podajemy  z sosem i np domowymi frytkami.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.