Kulki jaglane z masłem orzechowym w polewie czekoladowej ( białej i czarnej)

Jeśli lubicie słodkości, to te kulki przypadną Wam do smaku. Są z kaszy jaglanej, z dodatkiem masła orzechowego, miodu i polane czekoladą.

Kulki są delikatne,   orzechowe i zupełnie nie przypominają smaku kaszy jaglanej. Myślę, że dzieciom też posmakują.

O właściwościach zdrowotnych kaszy jaglanej już wielokrotnie pisałam i takie kulki mogą zastąpić słodycze ze sklepu.

Ważne jest to aby gotować kaszę w mieszance wody i mleka dość długo – do rozgotowania kaszy. Potem trzeba ją zblendować i dobrze wystudzić , przed wymieszaniem z masłem orzechowym i miodem aby można było uformować zwarte kulki.

Dopełnieniem jest czekolada, biała i gorzka,  w których obtaczamy kulki. Dodatkowo można posypać płatkami migdałowymi.

DSC_0887

Składniki:

¾ szklanki kaszy jaglanej

szklanka mleka,

¾ szklanki wody,

3-4 łyżki masła orzechowego,

Łyżka miodu,

Tabliczka gorzkiej czekolady,

Tabliczka białej czekolady,

Płatki migdałowe

Wykonanie

Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy  wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w mieszance  wody i mleka,  na średnim ogniu, pod przykryciem,  do czasu aż wyparuje woda ( około 20-25  minut) – dość często mieszamy kaszę aby  nie przykleiła się do garnka. Kasza powinna być tym razem rozgotowana czyli gotujemy ją trochę dłużej jak normalnie.

Ugotowaną kaszę blendujemy, studzimy i dodajemy do niej masło orzechowe i miód. Kasza powinna być zimna bo jeśli będzie gorąca to wtedy nie będzie można uformować kulek.

Z tak przygotowanej mieszanki formujemy kulki i przekładamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę- odrębnie białą i odrębnie gorzką. W lekko wystudzonych czekoladach obtaczamy kulki. Dodatkowo obsypujemy je płatkami migdałowymi. Zostawiamy do lodówki do dobrego schłodzenia.

DSC_0876 DSC_0865

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.