Krem czekoladowy z truskawkami

 Nieważne, czy macie dziś swoją walentynkę, czy nie, ten krem można przygotować każdej bliskiej osobie, której chcecie sprawić przyjemność. A ta jest duża, bo krem jest pysznie czekoladowy, kremowy, słodki… Do tego truskawki. Zdaję sobie sprawę, że o tej porze roku to nie jest ich sezon ale i tak dawały radę 🙂

A przy okazji przygotowuje się go super szybko, więc zdążycie nawet gdy zjawią się niezapowiedziani goście.

 

Krem:

350 ml  śmietanki kremówki 30%- ml,

1 łyżka cukru pudru

Serek mascarpone – 300 g,

100g czekolady gorzkiej,

100 g czekolady pełno mlecznej,

truskawki

Wykonanie:

Czekoladę gorzką i mleczną roztapiamy w garnku lub w mikrofali i dostawiamy do ostygnięcia.

Bitą śmietanę ( schłodzoną) przelewamy do miski i ubijamy chwilę samą tak, aby zwiększyła objętość. Następnie  dodajemy cukier puder i ubijamy aż będzie sztywna. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, na małych obrotach aż dobrze się połączą wszystkie składniki. Odkładamy parę łyżek ubitej śmietany do odrębnej miski.

Roztopioną i wystudzoną czekoladę dodajemy po trochę do kremu śmietanowego i mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

W pucharkach układamy trochę kremu czekoladowego, kawałki truskawek, znowu krem czekoladowy i na koniec bita śmietana i znowu truskawki

Przed podaniem umieszczamy na godzinę w lodówce.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.