Kasza jęczmienna zapiekana z pieczarkami serem mozarella

Czy lubicie kaszę jęczmienną ? Jeśli tak, to zapraszam na prostą ale smaczną zapiekankę z kaszy i pieczarek. Dodatkowo dodałam do tego natkę pietruszki , ser mozarella i zapiekłam –coś pysznego.

Kasza jęczmienna jest dobra nie tylko w krupniku . Jest zdrowa, smaczna i równie dobra w zapiekankach, jak też jako dodatek do mięsa.

Nie wiem jak Wy ale ja lubię proste i nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych potrawy.

Taka zapiekana z pieczarkami kasza jest dobra jako samodzielne danie – wystarczy dodać tylko sałatkę i już mamy coś ciepłego na ząb. Danie dla nie jedzących mięsa.

Ale można taką zapiekaną kaszę potraktować jako dodatek do dodatek do mięsa i wtedy mamy pełne danie z mięsa i kaszy.

 DSC_0277

Składniki:

2 woreczki kaszy jęczmiennej,

30 dag pieczarek,

1 cebula,

2 ziarna ziela angielskiego,

1 liść laurowy,

Sól, pieprz,

20 dag sera mozarella,

Natka pietruszki

Wykonanie

Kaszę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Pieczarki obieramy. Na patelni podsmażamy na oleju cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy kaszę, następnie dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki, pieczarki i posypujemy startym serem mozarella. Całość przykrywamy i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 DSC_0258 DSC_0270

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.