Figi zapiekane z serkiem kozim i tymiankiem

Proste, szybkie i nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych danie. Może być jako ciepła przekąską, dodatkiem do obiadu, ciepłą kolacją.

W marketach pojawiły się dobre i niedrogie figi więc postanowiłam przygotować parę dań z nimi. Na początek takie proste, ciepłe danie z moim ulubionym serkiem kozim. Dodanie paru listków świeżego tymianku spowodowało, że danie było pyszne. Z lampką czerwonego wytrawnego wina smakowało wybornie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

4-6 fig

Serek kozi miękki,

Sól, pieprz,

Oliwa,

Gałązka świeżego tymianku

Wykonanie

Figi myjemy, suszymy i przekrawamy na cztery części ale nie do końca, tylko tak aby każda figa była całością. Układamy figi w naczyniu do pieczenia. Na każdą fugę dajemy po dużej łyżce serka koziego, posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem i listkami tymianku. Na koniec skrapiamy oliwą i pieczmy w temperaturze 180 stopni 30 minut. Podajemy ciepłe, np. z grzankami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Viola
    Wrzesień 15
    Odpowiedz

    Dzień dobry,
    nie przepadam za serkiem kozim. Jaki Pani proponuje na zamianę?
    Miłego dnia
    Viola

  2. Brenia
    Wrzesień 15
    Odpowiedz

    to może być np. ser feta. Mam nadzieję, że fetę Pani lubi ? Pozdrawiam i miłego dnia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.