Grzanki z serem kozim i figami w aromacie tymianku

Czy macie takie dania, smaki, które są swego rodzaju lekarstwem na zły dzień, zmęczenie, stres ? Ja mam parę takich smaczków, które poprawiają mi humor i samopoczucie po ciężkim dniu. Jednym z nich są figi z różnymi dodatkami, w wytrawnym wydaniu.

Połączenie smaku fig z serem kozim i tymiankiem to jedno z najlepszych i najsmaczniejszych. Ja lubię figi na ciepło więc na blogu  jest już parę przepisów z ich dodatkiem.

W tym sezonie, figi pojawiły się już w marketach więc czas na dania z ich dodatkiem. Grzanki czyli ciepłe kanapki z takimi dodatkami to pomysł na pyszną kolację, na spotkanie z przyjaciółmi. Są proste i szybkie do zrobienia a z dodatkiem białego, wytrawnego wina są znakomite.

Składniki

4 figi

Kromeczki chleba tartine lub ciabatki,

120 g serka koziego  twardego,

Sól, pieprz,

Oliwa,

Łyżka świeżego tymianku

Wykonanie

Listki tymianku kroimy na drobne kawałki i dajemy do miski z oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy chwilę aż oliwa nabierze aromatu. Ser kozi ścieramy na tarku, na grubych oczkach.  Figi myjemy i kroimy w plasterki.

Kromeczki chleba skrapiamy oliwą z tymiankiem, dajemy starty ser kozi, następnie plasterki fig, posypujemy całość solą i pieprzem  i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni 20 minut.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.