Tartoletki z ciasta francuskiego z kremem bazyliowo-limonkowym  i truskawkami

Lato, lato – lato  czeka, razem z latem czeka rzeka …”  No to mamy lato 2022. Przed wieloma osobami wyjazdy wakacyjne, urlopy, obozy czy kolonie dla dzieci.
Ja mam już dorosłe dzieci więc wyjeżdżam teraz poza sezonem na urlop. Ale pamiętam ten czas kiedy czekałam na koniec roku szkolnego. Kiedyś moja znajoma powiedziała, że czeka razem z dziećmi na wakacje bo  kończą się obowiązki, które mają rodzice przy dzieciach w szkole.
Muszę powiedzieć, że ja też czekałam na wakacje, równie jak moje dzieci. To jest duży obowiązek i mnóstwo zajęć jak dzieci są w szkole. Dlatego życzę wszystkim dzieciom i ich rodzicom wspaniałego wypoczynku i udanych wakacji.
A skoro mamy lato, to u mnie potrawy i desery letnie będą często gościć na blogu.
Truskawki są już w pełnym wydaniu i można a nawet trzeba wykorzystać ten czas i zajadać je w każdy możliwy sposób. Desery z truskawkami to jedne z naszych ulubionych.
Dzisiaj tartoletki w bardzo pysznym wydaniu bo z kremem bazyliowo-limonkowym z truskawkami. W lecie nie lubimy za długo stać w kuchni, dlatego wykorzystałam do nich gotowe ciasto francuskie.
Do tego krem bardzo letni, orzeźwiający z bazylią i limonką na bazie serka mascarpone, który jest tu tym tajemniczym skladnikiem dającym niepowtarzalny smak.
A jak deser to koniecznie dobra kawa. Ja jestem wielbicielką kawy, szczególnie espresso, czarne, mocne bez cukru. Bardzo cenię i lubię dobre kawy dlatego z przyjemnością przyjęłam paczkę ze sklepu Venosa paczkę z kawą i innymi pysznościami (jak np. czekolada do picia, tabliczka czekolady, herbata). Venosa.pl to sklep, w którym zaopatrzycie się w różnego rodzaju, dobrej jakości kawy ziarniste i mielone, herbaty, a także miody, syropy i inne dodatki do napojów.

Kawa jest pyszna, aromatyczna i idealna do letnich deserów. Muszę jeszcze zrobić deser czekoladowy żeby spróbować czekoladę pitną bo myślę, że będzie idealna do jakiegoś deseru czy ciasta czekoladowego.

Składniki (na 6 tartoletek):

Opakowanie ciasta francuskiego,

Krem bazyliowy:

250 g serka mascarpone,

Sok  i skórka z 1 limonki,

2 1/2 łyżki cukru pudru,

Około 100 g świeżej bazylii ( liście i łodyżki),

Truskawki

Wykonanie

Na desce rozwijamy arkusz ciasta francuskiego ( wyjmujemy wcześniej z lodówki ) i dzielimy je na 6 równych części. Foremki do tartaletek dokładnie smarujemy masłem i wykładamy  ich wnętrze ciastem, lekko dociskając i formując palcami. Widelcem nakłuwamy ciasto na spodzie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na około 15  minut. Sprawdzamy w trakcie pieczenia czy nie rośnie spód, jeśli tak, to nakłuwamy jeszcze w trakcie pieczenia.
Po upieczeniu, gdy lekko przestygną, wyjmujemy  ciastka z foremek.

Przygotowujemy krem bazyliowy.
Bazylię ( łodygi i liście) kroimy w paski, dodajemy  sok  i skórkę z limonki, cukier puder i blendujemy dokładnie na jednolitą masę. Dodajemy połowę serka mascarpone i mieszamy. Dodajemy resztę serka i ubijamy ale nie za długo bo serek może się zważyć.
Na gotowe tartoletki dajemy krem bazyliowy a na wierzchu układamy kawałki truskawek.
Doskonały deser do kawy.

*Wpis sponsorowany.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.