Letni deser z serka labneh z truskawkami

Letnie desery. Najprostsze. Najlepsze. Im mniej gotowania, włączania piekarnika przy upale tym lepiej. Przy takim urodzaju pysznych sezonowych owoców nie potrzeba wiele więcej dodatków. Domowy serek labneh robi się bardzo prosto, trzeba tylko dać mu trochę czasu. Do tego truskawki, lub maliny i miód. Najlepszy będzie do tego płynny miód, którym polejemy deser jak sosem. Ja użyłam miodu lawendowego ze sklepu Wcinaj Miód. Miód który jest niezwykle aromatyczny i zawiera w sobie mnóstwo wartościowych składników. Do tego delikatnie wyczuwalny smak lawendy dopełnił mój deser w odpowiednią ilość słodyczy.

Miód jest dobrym “słodzikiem”, gdyż poza cukrem zawiera wiele wartościowych składników. Ja bardzo często wybieram go jako zamiennik cukru do deserów oraz do słodkich śniadań.

Składniki:

Na domowy ser potrzebne będą 2 duże jogurty naturalne- ja używam greckiego z Lidla

2  szklanki sera labneh,

2 łyżki miodu lawendowego,

1/2 laski wanilii ,

Truskawki, poziomki, maliny

Wykonanie:

Wcześniej przygotowujemy ser labneh.

Sitko ustawiamy na misce, na którą wykładamy gazę złożoną podwójnie. Wylewamy jogurt na gazę, przykrywamy gazą i wstawiamy do lodówki. Po 6 godzinach powinien być już gęsty jogurt a po 4-5 dniach przechowywania w lodówce jest gęsty ser.

Ja zrobiłam  deser z serka po 12 godzinach żeby miał lekką konsystencję.
Do gotowego serka dajemy miód, wanilię i mieszamy dokładnie. Podajemy schłodzony z truskawkami lub innymi sezonowymi owocami.

Można polać jeszcze miodem po wierzchu.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.