Doskonała szarlotka z dodatkiem pure z dyni Hokkaido. Jest kolorowa, pyszna i idealna na jesienny deser.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/11/EE814631-33B5-45B1-BF5B-2D934D0F2FBD-684x1024.jpeg)
Składniki na dużą blachę 20x40cm:
60 dag mąki pszennej,
3 żółtka i jedno całe jajko,
pół szklanki cukru,
200 g masła
2 łyżki smalcu,
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 – 5 łyżek mleka,
4 łyżki pure z dyni Hokkaido,
2 kg jabłek
Cynamon
Wykonanie
Jabłka przygotowujemy wcześniej tzn. obieramy , kroimy na małe kawałki i dusimy w garnku z 2 łyżkami wody, cukrem waniliowym. Schładzamy jabłka.
Pure z dyni też przygotowujemy wcześniej. Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w tem. 190 stopni około 45 minut. Upieczoną blendujemy.
Na stolnicy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, smalec, jajka, cukier, dynię, mleko i siekamy. Wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy podsmażone i wystudzone jabłka, posypujemy cynamonem. Drugą część ciasta też wałkujemy i wykładamy na jabłka. Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.
Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/11/ACBBDF0F-134C-4703-955A-978910139145.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/11/24C132D8-9272-4705-9083-CCFD15D7A307-684x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz