Szarlotka dyniowa

Doskonała szarlotka z dodatkiem pure z dyni Hokkaido. Jest kolorowa, pyszna i idealna na jesienny deser.



Składniki na dużą blachę 20x40cm:

 60 dag  mąki pszennej,

3 żółtka i jedno całe jajko,

pół szklanki cukru,

200 g masła

2 łyżki smalcu,

łyżeczka proszku do pieczenia,

4 – 5 łyżek mleka,

4 łyżki pure z dyni  Hokkaido,

2 kg jabłek

Cynamon

Wykonanie

Jabłka przygotowujemy  wcześniej tzn. obieramy , kroimy na małe kawałki i dusimy w garnku z 2 łyżkami wody,  cukrem waniliowym. Schładzamy jabłka.

Pure z dyni też przygotowujemy wcześniej. Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w tem. 190 stopni około 45 minut. Upieczoną blendujemy.

Na stolnicy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, smalec, jajka, cukier, dynię, mleko  i siekamy. Wyrabiamy ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy  na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy podsmażone i wystudzone jabłka, posypujemy cynamonem. Drugą część ciasta też wałkujemy i wykładamy na jabłka. Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.

Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.