Burgery z mięsem na domowej bułce

Pisałam już, że dostałam od mojego brata super książkę do wypieków pieczywa autorstwa Jeefreya Hamelmana  „ Chleb  techniki wypieku, przepisy, wskazówki”  więc piekę od czasu do czasu różne fajne wypieki z tej książki. Na przykład znalazłam w niej przepis na bułki, które idealnie nadają się na hamburgery więc zrobiłam przy okazji mojej rodzinie domowe hamburgery. Tym razem była to całkowicie domowa wersja bo bułki były również domowe.  Nie miałam niestety w domu żadnych ziaren ale następnym razem zrobię z dużą ilością różnych ziaren.

Mogę polecić ten przepis na bułki bo rzeczywiście bułki były pyszne, pulchne, takie w sam raz na hamburgery. Dodałam do hamburgerów grillowane plastry cukinii, pomidor, cebulę i mieliśmy ucztę Fast foodową ale w dużo zdrowszej, domowej  wersji. Jeśli Wasze dzieci lubią hamburgery lub jeśli szykujecie domową imprezę dla dzieci lub znajomych to zachęcam do przygotowania takich domowych hamburgerów. Bułki można przygotować dzień lub dwa wcześniej ( te bułki długo są świeże), kotlety również można zrobić wcześniej i tylko przed samym podaniem wszystko podgrzać w piekarniku.  Smacznego

Składniki na 4 porcje:

Bułki :

2 szklanki mąki pszennej,

½ szklanki ciepłej  wody,

1 jajko,

1 ½ łyżki miękkiego  masła,

1 łyżeczka cukru,

1 łyżka mleka w proszku,

1 łyżeczka soli,

2 dag drożdży,

Kotlety:

30 dag mięsa wołowego extra,

1 jajko,

2 cebule,

2 pomidory,

Plastry cukinii grillowanej,

4 plastry sera mozarella,

Oliwa do smażenia,

sól, pieprz,

sos – majonez, ketchup, jogurt naturalny,

Wykonanie:

Przygotowujemy bułki. Do miseczki dajemy 2 łyżki wody, drożdże i mieszamy mieszankę do rozpuszczenia drożdży. Pozostałe składniki na bułki ( mąkę, jajko, resztę wody,  cukier, mleko w proszku, miękkie masło, sól) oraz mieszankę z drożdżami dajemy  do miski i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Ciasto powinno mieć średnią konsystencję. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy aby wyrosło ( około 1 godz). Wyrośnięte ciasto przekładamy na deskę podsypaną mąką, lekko wyrabiamy i formujemy bułki, które dajemy na blachę wyłożoną pergaminem. Zostawiamy bułki aby wyrosły ( około ½ godz). Przed pieczeniem smarujemy bułki stopionym masłem i posypujemy sezamem (ja niestety nie miałam żadnych ziaren).  Pieczemy w temp. 205 stopni przez 15-18 minut aż wierzch będzie złotawy.

Bułki możemy przygotować wcześniej .

Przygotowujemy kotlety. Mięso myjemy i mielimy na grubych oczkach.  Następnie dodajemy 1 cebule pokrojoną w drobniutką kostkę lub ścieramy na tarku (ja starłam),  1 jajko, sól, pieprz i  chwilkę mieszamy  aby składniki się połączyły. Z mielonego mięsa formujemy  okrągłe cienkie kotlety i smażymy na patelni.

Cukinię kroimy w plasty i podsmażamy na patelni grillowej. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni. Bułki kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy na bułki usmażone kotlety, grillowaną cukinię  i ser mozarella. Zapiekamy w piekarniku około 7-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika dokładamy resztę składników wedle smaku – pomidor, cebula,  sos.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.