Chleb dyniowy z aromatem czosnku

To już ostatni przepis z dodatkiem mrożonej dyni  ( z sezonu 2013) a dokładniej purre z dyni. Były różne ciasta, słodkości a teraz przyszła pora na chleb. Dodatkowo dodałam do  chleba  czosnek i wyszedł pyszny, aromatyczny chleb z dodatkiem dyni.

Zachęcam do przygotowywania takiego chleba w domu bo wtedy przynajmniej smakuje chlebem. Tak przyzwyczaiłam się do smaku domowego chleba, że teraz  trudno  jest mi zjeść chleb ze sklepu. Jakoś dziwnie nie smakuje prawdziwym pieczywem.

chlwbdyn-001

Składniki

Zaczyn:

20 dag mąki pszennej

7dag drożdży świeżych

200ml ciepłej ( nie gorącej) wody,

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru,

Ciasto:

50 dag mąki pszennej

Szklanka purre z dyni

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy,

3 ząbki  wyciśniętego  czosnku

 Wykonanie:

Wymieszać składniki na zaczyn, aż utworzy się gładkie i lekkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-2  godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać do zaczynu mąkę pszenną, sól, oliwę,  purre z dyni i wyrobić na lekkie ciasto (można dodać trochę mąki jeśli ciasto jest za rzadkie lub wodę jeśli ciasto jest za gęste), na koniec dodać wyciśnięty czosnek i wyrobić delikatnie. Uformować chleb i ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Posypać po wierzchu np. ziarnami  siemienia lnianego. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 40/50 minut

 chlwbdyn-005chlwbdyn-018

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Kwiecień 10
    Odpowiedz

    Cudowny ma kolor 🙂
    Ja jeszcze mam troszkę dyni, czas najwyższy ją zużyć… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.