Schab suszony po litewsku, który zrobiłam na Święta Bożego Narodzenia bardzo nam posmakował. To zachęciło mnie do zrobienia szynki, również suszonej.
Kupiłam spory ( 1 ½ kg) kawałek mięsa od szynki i w podobny sposób zabrałam się za przygotowanie szynki suszonej. Trochę krócej trzymałam go cukrze. Ponadto mięso natarłam tylko 2 ząbkami czosnku i dodatkowo doprawiłam majerankiem.
Szynka wyszła pyszna, lekko podsuszona, smakowała wybornie. Szwagier Piotr orzekł, że smakuje jak włoska, domowa, suszona szynka. Czeka na szybki przepis bo już zabiera się za zrobienie. Piotrze, proszę bardzo jest przepis, działaj…
Składniki:
Mięso od szynki około 1 ½ kg – im większy tym lepiej,
100 g cukru,
Około 1 kg soli niejodowanej, gruboziarnistej,
2 ząbki czosnku,
Świeżo zmielony czarny pieprz,
Łyżka majeranku
Wykonanie
Szynkę delikatnie myjemy, bardzo dokładnie suszymy aby nie była mokra.
Następnie szynkę obtaczamy dokładnie z cukrze i wkładamy do lodówki 6 godz. Po tym czasie wyjmujemy mięso z cukru ( będzie w lekkim syropie) i dokładnie czyścimy go ścierką.
Następnie do miski dajemy połowę soli, na to dajemy szynkę. Przechowujemy w lodówce 12 godz. Po tym czasie wyjmujemy z soli i zmieniamy sól na świeżą. Na to wykładamy mięso z drugiej strony. Znowu przechowujemy w lodówce 12 godz.
Po leżakowaniu w soli czyścimy dokładnie mięso z soli i nacieramy wyciśniętym czosnkiem, posypujemy pieprzem i majerankiem. Tak przygotowane mięso zawijamy w gazę, obwiązujemy sznurkiem i zawieszamy w temperaturze pokojowej ale w przewiewnym miejscu na około 10 dni.
Po tym czasie mięso jest wysuszone – wyjmujemy z gazy i możemy kroić na cienkie plastry.
Fajny przepis, tylko w jakim dokładnie miejscu powinna wisieć taka szynka? Gdzie Ty powiesiłaś swoją?
swoją szynkę zawiązałam do karnisza na oknie i tam właśnie wisiała.. Powinna wisieć w miejscu gdzie będzie mieć w miarę sucho i gdzie będzie lekki przewiew…