Sałatka z grillowanymi morelami i prosciutto

Doskonała, sezonowa sałatka na letnie kolacje i spotkania. Przepis jest z książki “Jamie gotuje po włosku” bo takie sałatki mają smak lata i Włoch. Morele są już u nas prawie prosto z drzewa, tymianek dostępny też prawie prosto z ogródka, do tego szynka prosciutto, mięciutka mozarella.
Czerwona, najlepiej młoda cebula, lekko zamarynowana w occie winnym dodaje charakteru sałatce i wszystko skropione sokiem z cytryny i polane oliwą. Smaki lekko słodkie mieszają się z wytrawnymi, pyszne.
Latem takie sałatki są idealne bo są samodzielnym daniem, co najwyżej z grzankami i lampką białego, schłodzonego wina.

Składniki

6 dojrzałych moreli,

120 g miękkiej mozarelli,

4-5 plastrów prosciutto,

Sałata lub mix różnych sałat,

1/2 czerwonej cebuli,

2 łyżki octu winnego,

1 cytryna,

Gałązki świeżego tymianku,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Cebulę kroimy w cienkie plasterki i dajemy do miski z octem, oliwą i świeżo zmielonym pieprzem – mieszamy. Chwilę zostawiamy aby się zamarynowała.

Morele myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i mieszamy owoce z oliwą wymieszaną z paroma listkami tymianku. Następnie grillujemy morele na patelni grillowej, aż się solidnie zarumienią.

Sałatę  myjemy, suszymy, dzielimy na mniejsze kawałki  i przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem.

Na sałacie układamy porozrywane na mniejsze kawałki prosciutto, porozrywaną delikatnie kulkę mozarelli. Dodajemy grillowane morele, marynowaną cebulę i listki tymianku.

Całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.