Doskonała, sezonowa sałatka na letnie kolacje i spotkania. Przepis jest z książki „Jamie gotuje po włosku” bo takie sałatki mają smak lata i Włoch. Morele są już u nas prawie prosto z drzewa, tymianek dostępny też prawie prosto z ogródka, do tego szynka prosciutto, mięciutka mozarella.
Czerwona, najlepiej młoda cebula, lekko zamarynowana w occie winnym dodaje charakteru sałatce i wszystko skropione sokiem z cytryny i polane oliwą. Smaki lekko słodkie mieszają się z wytrawnymi, pyszne.
Latem takie sałatki są idealne bo są samodzielnym daniem, co najwyżej z grzankami i lampką białego, schłodzonego wina.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/07/0121CD23-79F7-491F-8516-62754579DC8F-682x1024.jpeg)
Składniki
6 dojrzałych moreli,
120 g miękkiej mozarelli,
4-5 plastrów prosciutto,
Sałata lub mix różnych sałat,
1/2 czerwonej cebuli,
2 łyżki octu winnego,
1 cytryna,
Gałązki świeżego tymianku,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Cebulę kroimy w cienkie plasterki i dajemy do miski z octem, oliwą i świeżo zmielonym pieprzem – mieszamy. Chwilę zostawiamy aby się zamarynowała.
Morele myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i mieszamy owoce z oliwą wymieszaną z paroma listkami tymianku. Następnie grillujemy morele na patelni grillowej, aż się solidnie zarumienią.
Sałatę myjemy, suszymy, dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem.
Na sałacie układamy porozrywane na mniejsze kawałki prosciutto, porozrywaną delikatnie kulkę mozarelli. Dodajemy grillowane morele, marynowaną cebulę i listki tymianku.
Całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/07/E6BEBCB6-A744-418F-80C4-B0D2DCE8CCC3-1024x682.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/07/9C9C29B9-7D9C-49FD-B61C-F491EB920391-682x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz