Sałatka duńska

Prosta, szybka do zrobienia ale przepyszna sałatka z dodatkiem paru zaledwie składników: awokado, wędzony łosoś, czerwona cebula i gęsta, kwaśna śmietana. Nazwała ją tak moja koleżanka  Anita, od której jest przepis bo jadła ją u znajomych Duńczyków.
Wierzcie mi, że sałatka jest znakomita, chociaż nie wymaga zbyt wiele czasu na przygotowanie i ma niewiele składników. Postanowiłam podzielić się z Wami tą sałatką bo w okresie karnawału szukamy pomysłów na proste ale pyszne przekąski, sałatki na spotkania. Można składniki układać warstwowo w misce lub trochę fikuśnie,  jak u mnie.
Będziecie miło zaskoczeni jej prostotą i smakiem, podobnie jak ja.

Składniki dla dwóch osób

100 g łososia wędzonego,

1 awokado,

1 mała cebula czerwona,

Śmietana gęsta 18 %,

sól, pieprz

Wykonanie:

Awokado obieramy i kroimy w kostkę.  Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Łososia dzielimy na małe kawałki.

Na talerzu układamy warstwami: awokado, łososia, cebulę i na koniec dajemy plastry śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.