Zielona sałatka z wędzonym łososiem

Zielona, pełna witamin sałatka z wędzonym łososiem. Teraz kiedy mamy jeszcze świeże, z ogródków czy plantacji sałaty, zachęcam do zrobienia szybkiej i prostej sałatki. Ja mam w sąsiedztwie Gospodarstwo Ludwika Majlerta, gdzie można kupić tyle sałatek, w różnym wdaniu, że aż prosi się o zrobienie zielonej, smacznej i zdrowej sałatki. Kupuję też tam młode cebulki: białe, czerwone, szczypior, które teraz smakują rewelacyjnie. Jestem wielbicielką cebuli i dodaję ją zarówno do dań na ciepło jak też do sałatek. Cebula jest zdrowa, jak mówił mój tato, który dodawał ją też do wszystkiego. W końcu musimy się wzmacniać i uodparniać przed zimą.
Ogórki i rzodkiewki są też jeszcze dobre, świeże więc zachęcam do zrobienia tej pysznej, prostej sałatki.

Składniki:

150 g łososia wędzonego (może być w plastrach postrzępiony na kawałki albo tzw. sałatkowy)

Mix zielonych sałat : szpinak, musztardowiec, lodowa, inne sałaty

2 -3 świeże ogórki,

Rzodkiewka,

Świeży koperek,

1 czerwona cebula,

Sok z cytryny

sos;

2 łyżki musztardy francuskiej

3 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

Sól

Pieprz

Wykonanie:

Sałaty myjemy, rozdrabniamy na drobne kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny- mieszamy.
Dodajemy do sałaty listki koperku, pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórki.  Na koniec dodajemy małe kawałki wędzonego łososia i cebulę pokrojoną w piórka.

Składniki sosu mieszamy odrębnie i dodajemy do sałatki.
Jemy bez ograniczeń.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.