Zielona, pełna witamin sałatka z wędzonym łososiem. Teraz kiedy mamy jeszcze świeże, z ogródków czy plantacji sałaty, zachęcam do zrobienia szybkiej i prostej sałatki. Ja mam w sąsiedztwie Gospodarstwo Ludwika Majlerta, gdzie można kupić tyle sałatek, w różnym wdaniu, że aż prosi się o zrobienie zielonej, smacznej i zdrowej sałatki. Kupuję też tam młode cebulki: białe, czerwone, szczypior, które teraz smakują rewelacyjnie. Jestem wielbicielką cebuli i dodaję ją zarówno do dań na ciepło jak też do sałatek. Cebula jest zdrowa, jak mówił mój tato, który dodawał ją też do wszystkiego. W końcu musimy się wzmacniać i uodparniać przed zimą.
Ogórki i rzodkiewki są też jeszcze dobre, świeże więc zachęcam do zrobienia tej pysznej, prostej sałatki.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/10/DC0DD1A8-E89B-4C0A-8E6E-2892F8E4A50A-683x1024.jpeg)
Składniki:
150 g łososia wędzonego (może być w plastrach postrzępiony na kawałki albo tzw. sałatkowy)
Mix zielonych sałat : szpinak, musztardowiec, lodowa, inne sałaty
2 -3 świeże ogórki,
Rzodkiewka,
Świeży koperek,
1 czerwona cebula,
Sok z cytryny
sos;
2 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
Sól
Pieprz
Wykonanie:
Sałaty myjemy, rozdrabniamy na drobne kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny- mieszamy.
Dodajemy do sałaty listki koperku, pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórki. Na koniec dodajemy małe kawałki wędzonego łososia i cebulę pokrojoną w piórka.
Składniki sosu mieszamy odrębnie i dodajemy do sałatki.
Jemy bez ograniczeń.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/10/DEDD8909-77E0-4EBD-AC2B-F64CBFBB13BF-683x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/10/004235FE-155E-4B73-B543-0E067CB92E9C-1024x683.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz