Pierogi w moim domu zawsze pojawiały się często. Moja babcia i moja mama robiły ruskie, z mięsem, a w sezonie z truskawkami lub jagodami. Moje dzieci też uwielbiają pierogi, więc staram się je od czasu do czasu przyrządzić by zrobić im przyjemność. Ja jednak eksperymentuję nieco z farszem, były już pierogi z dynią i parmezanem, z bryndzą i suszonymi pomidorami, a teraz przyszła pora na pierogi z bobem i twarogiem. Wyszły rewelacyjne.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/09/D91820E6-5F3B-43CB-B2C9-CA3094761338-682x1024.jpeg)
Składniki na ciasto;
ok 700 g mąki pszennej typ 500,
1 szklanka ciepłej wody,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
łyżeczka soli
Składniki na farsz:
700g bobu,
½ kostki masła
sól i pieprz do smaku,
150 g twarogu,2 cebule,
Wykonanie:
Wcześniej przygotowujemy farsz.
Bób gotujemy z ½ łyżeczki cukru i soli, odcedzamy dobrze na sitku i studzimy. Obieramy z łupinek.
Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w drobną kostkę 1 cebulę.
Do wystudzonego lekko bobu dodajemy podsmażoną cebulę, twaróg. Całość rozdrabniamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem – musi być dobrze przyprawione.
Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.
Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
Bezpośrednio przed podaniem topimy masło na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy aż cebula będzie rumiana.
Pierogi wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem z cebulką. Mniam.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/09/5840F335-6F2E-4144-85A1-5F2919837F6F-682x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/09/F9D0F625-1877-4ED6-8C25-F4F89726E368-1024x682.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz