Pierogi z bobem i twarogiem

Pierogi w moim domu zawsze pojawiały się często. Moja babcia i moja mama robiły ruskie, z mięsem, a w sezonie z truskawkami lub jagodami. Moje dzieci też uwielbiają pierogi, więc staram się je od czasu do czasu przyrządzić by zrobić im przyjemność. Ja jednak eksperymentuję nieco z farszem, były już pierogi z dynią i parmezanem,  z bryndzą i suszonymi pomidorami, a teraz przyszła pora na pierogi z bobem i twarogiem. Wyszły rewelacyjne.

Składniki na ciasto;

ok 700 g mąki pszennej  typ 500,

1  szklanka ciepłej wody,

1 jajko,

2 łyżki oleju,

łyżeczka soli

Składniki na farsz:

700g bobu,

½ kostki masła

sól i pieprz do smaku,

150 g twarogu,2 cebule,

Wykonanie:

Wcześniej przygotowujemy farsz.

Bób gotujemy z ½ łyżeczki cukru i soli, odcedzamy dobrze na sitku  i studzimy. Obieramy z łupinek.

Na patelni podsmażamy na maśle  pokrojoną  w drobną kostkę 1 cebulę.
Do wystudzonego  lekko bobu  dodajemy podsmażoną cebulę, twaróg.  Całość   rozdrabniamy widelcem,   doprawiamy solą i pieprzem – musi być dobrze przyprawione.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej  i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.

Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około  minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Bezpośrednio przed podaniem topimy masło na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy aż cebula będzie rumiana.
Pierogi wykładamy na talerz i  polewamy roztopionym masłem z cebulką.  Mniam.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.