Naleśniki z kremowym farszem z brokuła, sera gorgonzola i suszonych pomidorów

Naleśniki to ulubione danie Polaków. U mnie też lubimy naleśniki w różnym wydaniu i smakach: słodkie, wytrawne, zapieczone, podsmażone.
Dzisiaj mam dla was naleśniki w wydaniu wytrawnym, z doskonałym kremowym sosem na bazie sera gorgonzola. Do tego są brokuły ugotowane wcześniej al dente i suszone pomidory.
Sos  z gorgonzolą robię z dodatkiem mleka i śmietany bo wtedy ma doskonałą, kremową konsystencję. Na obiad, kolację znakomite.

Składniki na ciasto:

1  szklanka mąki pszennej,

1 szklanka  mleka,

 ½ szklanki wody gazowanej,

2 jajka,

szczypta soli,

Farsz:

1 średni brokuł,

1/2 szklanki mleka,

100 g śmietany 18 %

Sól, pieprz,

8 sztuk pomidorów suszonych z zalewy,

olej do smażenia

100 g  sera gorgonzola,

Wykonanie:

Ciasto na naleśniki.

Do miski przesiewamy  mąkę,  sól, dodajemy  gazowaną  wodę, mleko, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy  mikserem lub trzepaczką około 4 min. Ciasto musi mieć konsystencje średnio  gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.

Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch  stron.  Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Przygotowujemy farsz.

Brokuł myjemy i gotujemy około 4 minut aby był al dente. 

Na patelnię dajemy  ser gorgonzola, mleko i gotujemy do rozpuszczenia sera. Dodajemy śmietanę, pokrojone pomidory, kawałki brokuła, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na ciepłe jeszcze naleśniki  nakładamy po 2-3 łyżki farszu.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Listopad 21
    Odpowiedz

    Ja zazwyczaj przyrządzam naleśniki na słodko z serem lub z owocami. Moje dzieci je bardzo lubią. W wersji wytrwanej nigdy nie przyrządzałam ani nawet nie próbowałam. Bardzo zaciekawił mnie ten przepis i myślę, że naleśniki w takim wydaniu również mogą nam zasmakować. W przyszłym tygodniu wypróbuję przepis. Moja rodzina na pewno będzie zaskoczona 🙂

  2. Brenia
    Listopad 23
    Odpowiedz

    🙂 Myślę, że posmakują rodzinie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.