Naleśniki to ulubione danie Polaków. U mnie też lubimy naleśniki w różnym wydaniu i smakach: słodkie, wytrawne, zapieczone, podsmażone.
Dzisiaj mam dla was naleśniki w wydaniu wytrawnym, z doskonałym kremowym sosem na bazie sera gorgonzola. Do tego są brokuły ugotowane wcześniej al dente i suszone pomidory.
Sos z gorgonzolą robię z dodatkiem mleka i śmietany bo wtedy ma doskonałą, kremową konsystencję. Na obiad, kolację znakomite.

Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mleka,
½ szklanki wody gazowanej,
2 jajka,
szczypta soli,
Farsz:
1 średni brokuł,
1/2 szklanki mleka,
100 g śmietany 18 %
Sól, pieprz,
8 sztuk pomidorów suszonych z zalewy,
olej do smażenia
100 g sera gorgonzola,
Wykonanie:
Ciasto na naleśniki.
Do miski przesiewamy mąkę, sól, dodajemy gazowaną wodę, mleko, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem lub trzepaczką około 4 min. Ciasto musi mieć konsystencje średnio gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.
Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch stron. Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Przygotowujemy farsz.
Brokuł myjemy i gotujemy około 4 minut aby był al dente.
Na patelnię dajemy ser gorgonzola, mleko i gotujemy do rozpuszczenia sera. Dodajemy śmietanę, pokrojone pomidory, kawałki brokuła, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na ciepłe jeszcze naleśniki nakładamy po 2-3 łyżki farszu.


Ja zazwyczaj przyrządzam naleśniki na słodko z serem lub z owocami. Moje dzieci je bardzo lubią. W wersji wytrwanej nigdy nie przyrządzałam ani nawet nie próbowałam. Bardzo zaciekawił mnie ten przepis i myślę, że naleśniki w takim wydaniu również mogą nam zasmakować. W przyszłym tygodniu wypróbuję przepis. Moja rodzina na pewno będzie zaskoczona 🙂
🙂 Myślę, że posmakują rodzinie.
U mnie od zawsze królowały naleśniki na słodko, zarówno gdy byłam dzieckiem w moim domu rodzinnym jak i teraz w moim domu. Moje dzieci je uwielbiają. Niedawno trafiłam na Twój przepis i postanowiłam wypróbować w takim wydaniu. Moja rodzina była bardzo zaskoczona, ale naleśniki wyszły bardzo smaczne i wszystkim smakowały 🙂
🙂 Cieszę się, że taka wersja naleśników smakowała rodzinie 🙂