Muszle makaronowe są fajne do przygotowywania ciekawych i urozmaiconych potraw makaronowych. Można je nadziewać różnymi dodatkami a i tak będą smaczne.
Tym razem proponuję przygotować muszle z brokułem i serem gorgonzola. Jest to idealne połączenie do makaronu.
Dodatkowo zrobiłam sos z sera gorgonzola i jogurtu naturalnego, na którym zapiekłam muszle. Wyszło szybkie i pyszne danie.
Składniki:
15 sztuk makaronu Conchiglioni (duże makaronowe muszle)
1 duży brokuł
1 duże opakowanie sera gorgonzola,
1 opakowanie jogurtu naturalnego,
sól
pieprz
Wykonanie:
Muszle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie i rozkładamy każdą sztukę na płaskiej powierzchni.
Brokuł gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty. Następnie odcedzamy i dzielimy na małe części. Połowę sera gorgonzola dajemy na patelnię, podgrzewamy i dodajemy jogurt. Gotujemy całość aż ser się rozpuści i powstanie sos. Tak przygotowany sos wylewamy do płaskiego naczynia żaroodpornego.
Każdą muszlę nadziewamy kawałkiem sera gorgonzola i kawałkiem brokuła, układamy na sosie w naczyniu.
Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz