Tagliatelle  z krewetkami i przyprawą kuchni kaukaskiej – Adżiką

Jutro mamy Światowy Dzień Makaronu, więc dziś jak to zwykle bywa w sobotę u mnie, na obiad przygotowałam makaron. Tym razem z moimi ulubionymi krewetkami i z przyprawą kuchni kaukaskiej – Adżiką. To połączenie okazało się być rewelacyjne, aromatyczne, super pikantne. Adżika to zmiksowane różne zioła, w tym ostra papryczka, które dają makaronowi i krewetkom wyjątkowy aromat. Jest też proste i szybkie do zrobienia.

Polecam wszystkim miłośnikom makaronu i krewetek. Smacznego.

DSC_0801

Składniki na 4 porcje:

opakowanie makaronu tagliatelle

10 dużych krewetek,

sól i pieprz do smaku,

 oliwa,

łyżka masła,

sok z limonki,

4 ząbki czosnku,

½ świeżej papryczki chilli,

Kieliszek białego wina,

Natka pietruszki,

kilka łyżek tartego parmezanu

Wykonanie:

Krewetki królewskie – świeże gotujemy w osolonej wodzie około 1 minuty i po ugotowaniu i wystudzeniu  czyścimy ze skorupek.

Chili rozcinamy, czyścimy z nasionek ( są diabelnie ostre) i kroimy w małe plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.  Na patelni rozgrzewamy oliwę z  czosnkiem i chilli. Po chwili dodajemy  krewetki, masło, łyżeczkę przyprawy Adżika, sól, pieprz i podlewamy białym winem. Dusimy około 2 minuty. Na koniec dajemy sok z limonki i mieszmy.

W międzyczasie gotujemy makaron – al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Ugotowany makaron dajemy do krewetek, mieszamy, wykładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki i starym parmezanem.

DSC_0816 DSC_0799

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.