Jutro mamy Światowy Dzień Makaronu, więc dziś jak to zwykle bywa w sobotę u mnie, na obiad przygotowałam makaron. Tym razem z moimi ulubionymi krewetkami i z przyprawą kuchni kaukaskiej – Adżiką. To połączenie okazało się być rewelacyjne, aromatyczne, super pikantne. Adżika to zmiksowane różne zioła, w tym ostra papryczka, które dają makaronowi i krewetkom wyjątkowy aromat. Jest też proste i szybkie do zrobienia.
Polecam wszystkim miłośnikom makaronu i krewetek. Smacznego.
Składniki na 4 porcje:
opakowanie makaronu tagliatelle
10 dużych krewetek,
sól i pieprz do smaku,
oliwa,
łyżka masła,
sok z limonki,
4 ząbki czosnku,
½ świeżej papryczki chilli,
Kieliszek białego wina,
Natka pietruszki,
kilka łyżek tartego parmezanu
Wykonanie:
Krewetki królewskie – świeże gotujemy w osolonej wodzie około 1 minuty i po ugotowaniu i wystudzeniu czyścimy ze skorupek.
Chili rozcinamy, czyścimy z nasionek ( są diabelnie ostre) i kroimy w małe plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z czosnkiem i chilli. Po chwili dodajemy krewetki, masło, łyżeczkę przyprawy Adżika, sól, pieprz i podlewamy białym winem. Dusimy około 2 minuty. Na koniec dajemy sok z limonki i mieszmy.
W międzyczasie gotujemy makaron – al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ugotowany makaron dajemy do krewetek, mieszamy, wykładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki i starym parmezanem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz