Szparagi, szczególnie zielone to moje ulubione warzywo. Czekam na nie z utęsknieniem a jak się pojawiają, to jem je tak często jak tylko można. Na śniadanie: do omletu, sadzonych jajek; na obiad, kolację.
Jak byłam ostatnio w Gospodarstwie Majlertów po pierwsze szparagi, to widziałam też ten zachwyt u innych klientów. Jedna z Pań mówi do mnie: „ Ja to teraz będę jeść szparagi od rana do nocy, prawie będę nimi …. ale nie odpuszczę. Po to czekam cały rok na nie „ 😉
Na inaugurację sezonu szparagowego mam dla Was coś wyjątkowego. Makaron z cukinii, szparagi i krewetki – wszystko co uwielbiam w jednym daniu. Wierzcie mi, że będziecie wracać do tego dania bo jest wyśmienite.
Składniki na 2 porcje:
2 średniej wielkości cukinie,
Około 10 zielonych szparagów,
Limonka,
5 ząbków czosnku,
12 dużych, świeżych krewetek ,
1 papryczka chilli,
1/3 szklanki białego wina,
Kilka listków świeżej kolendry,
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku,
kilka łyżek tartego parmezanu
Przygotowanie:
Krewetki czyścimy ze skorupek i myjemy. Wkładamy do miski i zalewamy oliwą, sokiem z limonki, wyciśniętym ząbkiem czosnku, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy i zostawiamy na godzinę.
Cukinię myjemy i jeśli mamy specjalną maszynkę, to kroimy na makaron Tagiatelle. Ja nie miałam ale poradziłam sobie obieraczką do warzyw.
Zielone szparagi myjemy, zdrewniałe końcówki odkrawamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, chilli pokrojone w plasterki, szparagi, wino i dusimy 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Następnie dodajmy cukinię i dusimy około 2 minuty, mieszając wszystko. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni grillowej smażymy krewetki, dodajemy do cukinii i szparagów, mieszamy.
Gorący jeszcze makaron wykładamy na talerz, dodajemy listki kolendry i posypujemy startym parmezanem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz