Farfale z sosem śmietanowym z boczkiem i dynią

Dynia króluje ostatnio w moich daniach. Lubię ją bardzo i dodaję do różnych potraw. Jest dobra zarówno do ciast jak też i do dań obiadowych.

Ten sos z plasterkami boczku, podsmażonymi  z cebulą i kawałkami dyni to mój pomysł. Wyszedł pyszny, kremowy a boczek dodał rewelacyjnego smaku.  Do tego ser parmezan, ostra papryczka chilli i natka pietruszki – pyszne zestawienie.

soup-009

Składniki

Opakowanie makaronu farfale,

6 plastrów boczku gotowanego,

1 cebula,

Mała śmietana 12 %,

Kawałek dyni – 20 dag,

1 papryczka chilli,

2 łyżki startego parmezanu,

Natka pietruszki

Wykonanie

Przygotowujemy sos. Plasterki boczku kroimy w kostkę i dajemy na patelnię. Dodajemy pokrojoną  w kostkę cebulę. Dynię obieramy, czyścimy i kroimy również w kostkę  i dajemy na patelnię-wszystko  razem dusimy około 5-7 minut. Dajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i zagotowujemy około 3 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy starty ser parmezan i mieszamy.

W między czasie gotujemy makaron , zgodnie przepisem na opakowaniu.

Papryczkę chilli czyścimy z pestek i kroimy na małe paseczki. Natkę pietruszki  myjemy i kroimy .

Do miski dajemy makaron, sos i posypujemy papryczką i natką pietruszki.

  soup-018 soup-026

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.