Makaron ze szpinakiem i pomidorkami w sosie serowym

Proste, pyszne i szybkie do wykonania danie z makaronu, szpinaku i sosu serowego.  Jeśli nie macie pomysłu na obiad lub ciepłą kolacje to zachęcam do przygotowania takiego makaronu. Jest kremowy, aromatyczny i rewelacyjnie smakuje – do tego lampka czerwonego wina i poczułam się jak na wakacjach we Włoszech.

Makaron ze szpinakiem i pomidorkami w sosie serowym

 

Składniki dla 4 osób:

Opakowanie makaronu typu farfalle

Parę małych koktajlowych pomidorków lub dwa większe pomidory,

½ kg szpinaku

 3 łyżki oliwy extra vergine

4 ząbki czosnku,

 1 cebula

sól i pieprz do smaku

kilka łyżek tartego parmezanu

Sos:

25 dag sera gorgonzola,

1 szklanka mleka,

Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos serowy i szpinak. W średniej wielkości garnku rozdrabniamy ser, podgrzewamy na małym ogniu aż się roztopi; cały czas mieszając, następnie podlewamy sukcesywnie mlekiem ( w małych porcjach) i zagotowujemy całość razem około 2 minuty.

Szpinak myjemy  i suszymy. Na patelni, na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy odcedzony szpinak i dusimy do momentu aż wyparuje z patelni woda. Dodajemy do szpinaku ugotowany i odcedzony makaron, pokrojone pomidorki, sos serowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wszystko mieszamy.  Wykładamy na talerz i posypujemy dużą ilością startego parmezanu.

Makaron ze szpinakiem i pomidorkami w sosie serowym

Makaron ze szpinakiem i pomidorkami w sosie serowym

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.