Makaronowe muszle z nadzieniem mięsno-pomidorowym

Już wielokrotnie pisałam o naszym zamiłowaniu do dań z makaronem. Nieustannie szukam różnych pomysłów na makaronowe szaleństwa, bo ciągle nie mamy ich dość. Dzisiejsza propozycja to również makaron, tym razem duże muszle z farszem mięsno-pomidorowym. Pyszności.

Makaronowe muszle z nadzieniem mięsno-pomidorowym

 

Składniki:

25 sztuk  makaronu Conchiglioni (duże makaronowe muszle),

50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

1 opakowanie sosu pomidorowego

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

20 dag żółtego mozarella

oregano, tymianek, szczypta chilli, oliwa z oliwek

sól, pieprz

opakowanie gotowego sosu pomidorowego

Wykonanie:

Muszle gotujemy w osolonej wodzie,  odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie i rozkładamy każdą sztukę na płaskiej powierzchni.

Przygotowujemy farsz mięsno-pomidorowy: posiekaną drobno cebulę dusimy  razem z drobno pokrojonym czosnkiem, dodajemy mięso, zioła , sól, pieprz, sos pomidorowy i mieszamy dokładnie aby mięso się rozdrobniło i dusimy około 15 minut.

 Przygotowanym farszem nadziewany każdą z muszli. Sos pomidorowy wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, układamy na nim ponadziewane muszle, Następnie posypujemy startym  serem mozarella. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut. Podajemy ciepłe.

 Makaronowe muszle z nadzieniem mięsno-pomidorowym

Makaronowe muszle z nadzieniem mięsno-pomidorowym

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. Swietne muszelki 😉 jesli lubisz makaronowe zapiekanki to za niedlugo wrzuce przepis na zapiekanke z krewetkami 🙂 pierwszy raz robilam, ale wyszla przepyszna 🙂

  2. n_ina
    6 marca
    Odpowiedz

    słyszałam dziś od Pani znajomej, że Pani też (jak ja) jest prawnikiem 🙂

    pozdrawiam serdecznie, będę podglądać

  3. kuchnia_breni
    6 marca
    Odpowiedz

    n_ina miło mi, zapraszam częściej 🙂
    fiolka z chęcią wypróbuję, bo krewetki bardzo lubię 🙂

  4. 8 marca
    Odpowiedz

    dużo pracy, ale chyba się opłacało, bo efekt końcowy super

  5. niebieska87
    10 kwietnia
    Odpowiedz

    a ile tego gotowego opakowania sosu pomidorowego???

  6. kuchnia_breni
    10 kwietnia
    Odpowiedz

    ja zazwyczaj daję opakowanie ok 500g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.