Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

Na sobotni obiad proponuję danie z makaronem i pysznymi aromatycznymi pulpetami. Przepis na to danie znalazłam w książce Kuchnia Lidla ( udało mi się zdobyć przed Świętami),  a przygotował je Pascal. Danie jest wyjątkowo aromatyczne bo dajemy suszone pomidory, świeżą, pokrojoną drobno bazylię i musztardę Dijon. To wszystko jest podane z sosem pomidorowym i posypane serem parmezan. Pyszne, pachnące klimatem włoskim danie.  

 

Składniki:

Pulpety:

50 dag mięsa mielonego wieprzowego z łopatki,

½ pęczka świeżej bazylii,

110 g suszonych pomidorów,

1 łyżeczka musztardy Dijon,

1 jajko,

Pieprz biały, sól,

Makaron spaghetti,

Ser parmezan

Sos:

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

1 puszka pomidorów,

½ kartonu sosu pomidorowego,

Sól, pieprz

Wykonanie

Przygotowujemy pulpeciki.

Mięso mielimy, dajemy do miski, dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, 2 łyżki pokrojonej drobno bazylii,  łyżeczkę musztardy Dijon, doprawiamy solą, białym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie dodajemy jajko i znowu wyrabiamy na jednolitą masę. Ręce smarujemy oliwą i formujemy z mięsa małe pulpety. Na patelni rozgrzewamy  olej i smażymy pulpety na złoty kolor –  gotowe odkładamy do miski.

Następnie przygotowujemy sos.

Na patelnię dajemy oliwę, posiekaną drobno cebulę i  dusimy  na małym ogniu razem z drobno pokrojonym czosnkiem. Następnie dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz, sos pomidorowy, mieszamy dokładnie  i dusimy około 15 minut. Jeśli sos zrobi się gęsty dodajemy trochę wody.

W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Jak sos się podgotuje to na koniec dajemy podsmażone pulpety, posypujemy łyżką posiekanej bazylii  i dusimy na małym ogniu 5 minut ( delikatnie mieszamy aby pulpety były całe). Gotowy makaron wykładamy na talerz, dodajemy po 4-5 pulpetów z sosem i posypujemy parmezanem.

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.