Makaron nadziewany szpinakiem z fetą i suszonymi pomidorami

Dzisiaj mam to co lubimy najbardziej czyli makaron, tym razem ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami.

To, że lubimy makaron nie będę już powtarzać ale i tak zapraszam Was na kolejną jego wersję. Szpinak jest już świeży a z dodatkiem sera feta, suszonych pomidorów no i makaronu smakuje super.

DSC_0068

Składniki:

15 sztuk  makaronu (duże makaronowe muszle lub rurki )

500 g szpinaku świeżego,

Opakowanie sera feta

2 ząbki czosnku,

Parę kawałków suszonych pomidorów,

200 g sera mozarella,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Muszle/duże rurki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy,  odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie i rozkładamy każdą sztukę na płaskiej powierzchni.

Szpinak myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Dwa ząbki czosnku kroimy na drobne kawałki, podsmażamy chwilkę na  patelni z oliwą, około 20 sekund. Dodajemy  szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy rozdrobniony ser feta i pokrojone w paski suszone pomidory, mieszamy i dusimy 2 minuty. Odstawiamy i chwilę studzimy.

Przygotowanym farszem szpinakowo- serowym nadziewany każdy kawałek makaronu. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą z suszonych pomidorów. Następnie posypujemy serem mozarella. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 25 minut.

DSC_0087 DSC_0075

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.