Spaghetti ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami

Jest to następna wersja naszego ulubionego dania z makaronem. Jest prosta i szybka do zrobienia ale  jednocześnie bardzo smaczna i aromatyczna.  Pomysł na taki makaron poddała  moja córka, która też  jest  miłośniczką dań z makronem.

Zima w tym roku przyszła dość późno ale za to z wielkim mrozem.  Okoliczności przyrody zrobiły się cudne : w ogrodzie  śnieg na choinkach, iskrzący się mróz w słońcu –  pięknie, tylko dlaczego tak zimno ( – 18 stopni!).

Szukamy wtedy dań gorących,  rozgrzewających. Boczek smażony, bazylia, szpinak  to doskonałe połączenie z makaronem, które jednocześnie przenosi nas w ciepłe klimaty śródziemnomorskie. Do tego lampka czerwonego wina i możemy  przeżyć zimno – oby do wiosny.

Składniki

Opakowanie makaronu – spaghetti

Plastry boczku parzonego – 10 sztuk,

30 dag szpinaku,

Garść świeżych  liści bazylii lub łyżka suszonej,

Suszone pomidory,

2 ząbki czosnku,

1 cebula,

Sok z ½ cytryny,

2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego,

Oliwa,

Tarty parmezan

Wykonanie

Boczek kroimy w większą kostkę i smażymy około 3 minut na patelni z 1 łyżką oleju ( jeśli mamy trochę tłusty boczek to nie dajemy oleju). Gotowy,  usmażony  odkładamy do miseczki. Szpinak myjemy. Na patelni, na której smażył się boczek  dodajemy pokrojoną drobno cebulę i  dusimy chwilkę na wolnym ogniu ( jeśli jest mało tłuszczu to dodajemy łyżkę oliwy). Dodajemy na patelnię szpinak i dusimy razem do momentu aż wyparuje woda z patelni. Dodajemy do szpinaku kawałki suszonych pomidorów, wyciśnięty czosnek, pokrojoną bazylię mieszamy wszystko, doprawiamy solą, pieprzem, na koniec dodajemy boczek i znowu mieszamy.

W między czasie  gotujemy makaron zgodnie z przepisem, odcedzamy  ( zostawiamy 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu). Do garnka gdzie gotowaliśmy makaron dajemy mieszankę ze  szpinaku  z  boczkiem, dodajemy wodę z makaronu,  sok z ½ cytryny i 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego typu greckiego.  Wszystko podgrzewamy, doprawiamy ewentualnie solą, i świeżo zmielonym pieprzem  i mieszamy delikatnie. Podajemy ze startym parmezanem.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. 26 stycznia
    Odpowiedz

    tak, boczek, szpinak, suszone pomidory… to dobre dodatki dla makaronu 🙂 Dziękuję:)

  2. natalia
    4 maja
    Odpowiedz

    Danie znakomite! Uwielbiam wracać do tego przepisu. Dziękuję za mozliwość odkrycia nowych smaków:-)

    • Brenia
      5 maja
      Odpowiedz

      Ja również dziękuję za miłe słowa:)Cieszę się, że danie smakuje i wracasz do niego. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.