Pierogi z dynią i parmezanem

Jesień to czas na dynię, przygotowuję z niej wiele rzeczy, od past do smarowania chleba, zup w kremowej wersji przez dania wytrawne i słodkości. Dynia to wdzięczne warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów a dzięki przyprawiam można nadać potrawom różne smaki. Pierogi z dynią i parmezanem wyszły delikatne, o pysznym posmaku gałki muszkatołowej. Wypróbujcie koniecznie!

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej,

1  szklanka ciepłej wody,

1 żółtko,

2 łyżki oleju,

½ łyżeczki soli

Składniki na farsz:

Spory kawałek dyni Hokkaido, około 1 kg

sól i pieprz do smaku,

1/3 szklanki startego parmezanu,

½ kostki masła,

Szczypta gałki muszkatołowej,

1 żółtko,

Szczypta chilli w proszku,

3 ząbki czosnku

Wykonanie:

Zaczynamy od upieczenia dyni. Dynię myjemy i kroimy na małe kawałki, przekładamy do większego naczynia żaroodpornego, dajemy wyciśnięte ząbki czosnku,  pieprz, sól, chilli. Polewamy oliwą  i mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temp. 200  stopni i pieczemy dynię około 30  minut. Bez przykrycia.

Upieczoną i wystudzoną dynię obieramy ze skóry i rozdrabniamy widelcem.

Do wystudzonej dyni dodajemy starty parmezan, gałkę muszkatołową, żółtko,mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem – powinno być dobrze przyprawione.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, wodę, sól, olej  i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.

Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Bezpośrednio przed podaniem topimy masło na patelni. Pierogi wykładamy na talerz i  polewamy roztopionym masłem i posypujemy startym parmezanem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.