Pierogi z dynią i twarogiem z masłem szałwiowym

 

Na zakończenie sezonu jagodowego zrobiłam pierogi z jagodami bo u mnie w domu są ich  wielcy wielbiciele.

Kupiłam też dynię hokkaido, którą bardzo lubię bo można ją jeść ze skórą i ma piękny pomarańczowy kolor. Pomyślałam, że wykorzystam ją do farszu bo jak biorę się za robienie pierogów to zazwyczaj robię z różnymi farszami, a są też u mnie wielbiciele wytrawnych farszów do pierogów.

Zrobiłam pierogi z dynią i twarogiem, smażoną cebulą a polane zostały masłem lekko palonym z szałwią. Świeża szałwia to wyjątkowe, aromatyczne  zioło. Zakochałam się w palonym maśle z szałwią jak byłam w Bolonii bo podane było do ravioli z dynią. Teraz szałwia rośnie u mnie na balkonie.

Czas dyni dopiero przed nami więc zachęcam do zrobienia.

 

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej,

1  szklanka ciepłej wody,

1 żółtko,

1 łyżka miękkiego masła,

½ łyżeczki soli

Składniki na farsz:

Spory kawałek dyni Hokkaido, około 1 kg

sól i pieprz do smaku,

1 mała cebula,

150  g twarogu

2 łyżki  masła,

Do polania masło z szałwią:

100 g masła,

Parę listków świeżej szałwii

Wykonanie:

Zaczynamy od upieczenia dyni. Dynię myjemy i kroimy na małe kawałki, przekładamy do większego naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temp. 200  stopni i pieczemy dynię około 30  minut. Bez przykrycia.

Upieczoną i wystudzoną dynię rozdrabniamy widelcem lub blenderem.

Na patelni smażymy na maśle cebulę pokrojoną w kostkę.

Do wystudzonej dyni dodajemy rozdrobniony twaróg,  podsmażoną cebulę, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem – powinno być dobrze przyprawione.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, wodę, sól, miękkie masło  i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.

Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Bezpośrednio przed podaniem topimy masło na patelni, dodajemy listki szałwii i podsmażamy aż masło będzie lekko palone.

Pierogi wykładamy na talerz i  polewamy roztopionym masłem z szałwią.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.