Makaron ze szparagami, boczkiem w sosie gorgonzola


S
zybkie i proste danie z makaronem, szparagami, boczkiem w aromatycznym sosie gorgonzola.
Jeszcze są szparagi więc zachęcam do zrobienia bo jest to pyszne jedzonko.


Składniki dla 2 osób:

Makaron  spaghetti

10 plasterków boczku,

Pęczek zielonych szparagów,

80 ml mleka,

2 ząbki czosnku,

100 g sera gorgonzola,

Oliwa,

sól, pieprz

parmezan/grana padano

natka pietruszki

Wykonanie:

Odrywamy zdrewniałe części szparagów  i płuczemy.

Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, boczek w paskach i smażymy na wolnym ogniu. Po około 5 minutach   dajemy pokrojone w kostkę szparagi i podsmażamy. Dusimy razem ok. 4 minuty. Na koniec dajemy gorgonzolę, mleko i zagotowujemy sos około 3 minuty.

Makaron gotujemy aldente zgodnie z czasem na opakowaniu.

Ugotowany makaron dodajemy do sosu,  mieszamy.

Wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem/ grana padano  i natką pietruszki.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.