Rigatoni z sosem pomidorowym z boczkiem i szparagami

Makaron to nasze ulubione danie. Lubimy go w różnych wersjach. Dzisiaj wersja z sosem pomidorowym, boczkiem i szparagami.

Sezon na szparagi powoli się kończy więc jeszcze parę przepisów z ich dodatkiem. Przygotowanie makaronu zaczynam od podsmażenia cebulki, czosnku i chilli. Następnie dodaję pokrojony w kostkę ugotowany boczek. Jak będziecie kupować boczek, to najlepiej żeby był w grubszych plastrach bo te cienkie to dobre są na chipsy boczkowe. Chwilę podsmażam aż boczek będzie mieć skórkę i dodaje pomidory w puszce i szparagi. Na koniec dodaję zioła ( bazylię i tymianek) i chwilę gotuję. W między czasie gotuje się makaron więc w parę chwil mamy gotowe danie.

Składniki dla 4 osób

Makaron rigatoni,

Puszka pomidorów w puszce,

4-5 grubszych plastrów ugotowanego boczku,

½ pęczka zielonych szparagów,

3 ząbki czosnku,

1 cebula,

1 papryczka chilli,

Sól, pieprz,

Oliwa,

Parmezan do posypania,

Listki bazylii i tymianku

Wykonanie

Boczek kroimy w kostkę. Szparagi myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Papryczkę chilli myjemy, przekrawamy, wyjmujemy ziarenka i kroimy na małe paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek, cebulę i papryczkę chilli; chwilkę smażymy na małym ogniu. Następnie dodajemy boczek, szparagi i dusimy chwilkę ( około 7 minut) aż boczek będzie podsmażony. Następnie dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 8 minut. Na koniec dojemy pokrojoną bazylie i tymianek i mieszamy.

W między czasie gotujemy makaron al dente. Na talerz wykładamy makaron, dodajemy sos i posypujemy parmezanem. Możemy dodać świeżą bazylię.



Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.