Makaron z kurkami i boczkiem w sosie śmietanowym

Jakoś dawno nie było na blogu makaronu. Czas więc to nadrobić bo makaron lubimy. Ten makaron to taka trochę inna wersja z sosem  carbonara bo dodałam  do sosu kurki.  O tej porze roku lubię świeże grzyby dodawać do różnych dań. Sama co prawda nie zbieram teraz grzybów ale kiedyś byliśmy całą rodziną grzybiarzami. Jesienią wyjeżdżaliśmy na Mazury i zbieraliśmy grzyby, które zaraz suszyliśmy i marynowaliśmy.  Moje dzieci od maluchów chodziły na grzyby , Ania to zaczęła już w plecaczku na plecach taty. Teraz przynajmniej znają grzyby i potrafią odróżnić dobre od złych.

Składniki dla 4 osób:

1 opakowanie makaronu tagliatelle (lub np. spaghetti)

10 plasterków boczku,

150 g kurek,

2 żółtka,

1 mała śmietana 18%

1  cebula,

olej

sól, pieprz

parmezan,

natka pietruszki

Wykonanie:

Kurki czyścimy i płuczemy.

Na patelnię wlewamy olej i smażymy  pokrojoną w kostkę cebulę i kurki. Po około 6 minutach   dajemy pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy. Dusimy razem ok. 4 minuty.

Makaron gotujemy aldente zgodnie z czasem na opakowaniu.

Śmietanę mieszamy razem z żółtkami i wlewamy do boczku z cebulą i kurkami, gotujemy razem około  2 minuty.  Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Ugotowany makaron dodajemy do sosu,  mieszamy.

Wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem i natką pietruszki.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.