Makaron z kurkami, cukinią w kremowym sosie z mascarpone i świeżą szałwią

Letnie obiady są najlepsze. Mamy pyszne, świeże warzywa, zioła więc można szaleć do woli. Kurki lubię dodawać do różnych dań: jajecznica, omlet, mięso, makaron, sos itd.
Dzisiaj propozycja na makaron z kurkami i cukinią, która jest teraz doskonała, młoda, soczysta.
Do tego sos kremowy z mascarpone i zioło, które robi tu wspaniałą robotę czyli szałwia. Szałwię lubię, mam na balkonie i w tym roku rośnie mi pięknie więc dodaje ją do różnych potraw.
W tym daniu z makaronem idealnie komponuje się z kurkami, cukinią i kremowym sosem z mascarpone.
Wypróbujcie bo to jest pyszne danie na letni obiad .

Składniki

Makaron,

200 g kurek,

1 średnia cukinia,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

2 łyżki sera mascarpone,

Parę listków świeżej szałwi,

Oliwa

Sól, pieprz

Wykonanie

Kurki płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy wyczyszczone.

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
W między czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną drobno w kostkę cebulę, czosnek, wyczyszczone kurki i cukinię. Dusimy 7 -9   minut.
Po tym czasie dodajemy  pokrojone listki szałwii, mascarpone, chochelkę wody  z gotowania makaronu, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy  minutę. Jeśli sos z kurek będzie za gęsty można dodać do niego jeszcze trochę wody z gotowania makaronu.

Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do  sosu i mieszamy. Posypujemy startym parmezanem i listkami szałwii.
Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.