Letnie obiady są najlepsze. Mamy pyszne, świeże warzywa, zioła więc można szaleć do woli. Kurki lubię dodawać do różnych dań: jajecznica, omlet, mięso, makaron, sos itd.
Dzisiaj propozycja na makaron z kurkami i cukinią, która jest teraz doskonała, młoda, soczysta.
Do tego sos kremowy z mascarpone i zioło, które robi tu wspaniałą robotę czyli szałwia. Szałwię lubię, mam na balkonie i w tym roku rośnie mi pięknie więc dodaje ją do różnych potraw.
W tym daniu z makaronem idealnie komponuje się z kurkami, cukinią i kremowym sosem z mascarpone.
Wypróbujcie bo to jest pyszne danie na letni obiad .
Składniki
Makaron,
200 g kurek,
1 średnia cukinia,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki sera mascarpone,
Parę listków świeżej szałwi,
Oliwa
Sól, pieprz
Wykonanie
Kurki płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy wyczyszczone.
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
W między czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną drobno w kostkę cebulę, czosnek, wyczyszczone kurki i cukinię. Dusimy 7 -9 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojone listki szałwii, mascarpone, chochelkę wody z gotowania makaronu, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy minutę. Jeśli sos z kurek będzie za gęsty można dodać do niego jeszcze trochę wody z gotowania makaronu.
Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu i mieszamy. Posypujemy startym parmezanem i listkami szałwii.
Smacznego !
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz