Ravioli z gorgonzolą w sosie pomidorowo-bazyliowym

Bardzo włoskie i bardzo pyszne, małe pierożki zwane ravioli. Najlepsze są zrobione w domu, ze świeżego ciasta z farszem ze szpinaku, dyni, mięsa lub tak jak u mnie z gorgonzolą.

Do tego zrobiłam aromatyczny sos pomidorowy i poczułam sie przez chwilę w słonecznej Italii.
Zachęcam do zrobienia bo te domowe są najlepsze.

Składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej,

4 żółtka,

1 łyżka oliwy,

½ łyżeczki soli,

1-4 łyżki wody

Składniki na farsz:

150 g sera gorgonzola,

starty parmezan do posypania

Sos pomidorowo-bazyliowy:

1 puszka pomidorów krojonych,

2 ząbki czosnku,

1 mała cebula,

pęczek świeżej bazylii,

sól, pieprz

Wykonanie:

Na stolnicy przesiewamy  mąkę, dodajemy żółtka, sól, oliwę i wyrabiamy ciasto w ten sposób, że od środka nożem zarabiamy sukcesywnie żółtka i mąkę. Możemy dodać 1-4 łyżki wody i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ścierką i zostawiamy aby odpoczęło minimum pół godziny.

Przygotowujemy sos:
W garnku na oliwie podsmażamy na wolnym ogniu   pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojony  w kostkę czosnek.  Następnie dodajemy pomidory i pokrojoną bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy 10 minut.

Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy ( cieniutko) na prostokąty.  Układamy kawałki sera gorgonzola na jednym prostokącie w odległości  2-3 cm i smarujemy brzegi białkiem. Nakładamy na to  drugie ciasto  i  dociskamy brzegi. Radełkiem kroimy kwadraty pomiędzy serem. Podobnie robimy z drugą partią ciasta.

Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierożki i gotujemy około 3 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
Ravioli wykładamy na talerz, dajemy sos i posypujemy startym parmezanem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.