Noodle z warzywami i sosem triyaki

Pyszny makaron orientalny z aromatycznymi warzywami: brokułem, pieczarkami, papryką. Doskonałe danie do wykorzystania resztki różnych warzyw z lodówki. Do tego domowy sos teriyaki ( może być gotowy ) i jest kolorowe danie z nutą orientalną. Wszystko przygotowane w woku lub na dużej patelni.

Danie jest syte i bardzo smaczne.

Składniki porcja dla 2 osób:

120 g makaronu chow mein lub mie,

1/2  papryki średniej wielkości,

1 cebula,

50 g pieczarek

2 ząbki czosnku,

1 mały brokuł,

1 marchewka,

Szczypiorek,

sezam prażony,

3 łyżki oleju roślinnego

Sos teriyaki

4 łyżki  sosu sojowego,

4 łyżki wody,

1 łyżka startego imbiru,

3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny,

1 1/2  łyżki  miodu lub syropu klonowego,

Wykonanie:

Warzywa myjemy i kroimy:

– w paski paprykę, 

– pieczarki w ćwiartki

– w talarki  cebulę i czosnek,

– w słupki marchew
W misce wymieszać wszystkie składniki na sos.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Brokuł myjemy, sparzamy wrzątkiem i dzielimy na mniejsze kawałki.

Rozgrzewamy olej  na woku lub dużej patelni, dajemy pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę, pieczarki, brokuł i paprykę – dusimy 4-5 minuty, mieszając cały czas. Warzywa powinny zmięknąć ale być jędrne. 
Dodajemy makaron, sos i smażymy jeszcze minutę. Wykładamy na talerz, posypujemy prażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.