Lemoniada z rabarbaru, truskawek w aromacie cynamonu i kardamonu


Mamy lipiec, lato, wakacje i upały. Można powiedzieć, że wszystko co jest potrzebne na ten czas.
W takie letnie, upalne dni najlepiej chłodzić się pysznymi napojami, przygotowywanymi w domu. Mamy pełnię sezonu na truskawki, rabarbar, czereśnie, zioła.
Dzisiaj propozycja na przepyszną lemoniadę z rabarbaru, truskawek, w aromacie cynamonu i kardamonu. Dobrze schłodzona, z kostkami lodu jest idealna na popijanie w ciągu upalnego dnia.

Składniki

Pęczek  rabarbaru,

2 litry wody,

2 łyżki cukru trzcinowego,

Sok z 1/2 pomarańczy,

1/2 pomarańczy w kawałkach,

1 laska cynamonu,

1/3 łyżeczki kardamonu,

Około 400 g truskawek,

Świeże listki mięty

Wykonanie

Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Wodę gotujemy w garnku, dodajemy rabarbar, cukier, cynamon, kardamon i gotujemy – gotujemy wszystko około 5 minut od momentu jak zacznie wrzeć  woda. Odstawiamy  do wystudzenia.

Pomarańczę myjemy dokładnie i sparzamy skórkę. Z połowy wyciskamy sok a połowę kroimy w paski.

Truskawki myjemy i połowę  kroimy na mniejsze kawałki. Drugą połowę rozdrabniamy widelcem.

Do wystudzonego kompotu dodajemy rozdrobnione truskawki i mieszamy. Całość  przecedzamy, dodajemy pokrojone drobno truskawki, sok z 1/2 pomarańczy, kawałki pomarańczy, listki mięty i chłodzimy. Można dolać  od razu zimnej wody i  parę kostek lodu.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.