Arbuzowe smoothie

W takie piękne, upalne lato jakie u nas gości najlepiej smakują nam orzeźwiające, owocowe napoje. Arbuz w takie upalne dni sprawdza się rewelacyjnie. Jest wodnisty, soczysty i nie za słodki.

My często wspominamy naszą wyprawę do Grecji, gdzie w upalne dni dało się jeść tylko  dobrze schłodzone  arbuzy. Pochłanialiśmy je w kilogramach.

W tym roku lato nas rozpieszcza, jest cudnie, słonecznie i gorąco.  W takie dni przygotowuję różne zimne napoje z owocami, lodem i listkami mięty.

Dzisiaj jest to pyszny, gęsty,  napój z truskawkami i arbuzem i co ważne bez cukru. Truskawki  i  arbuz  to dobre połączenie a dodanie do tego soku z cytryny, lodu i listków mięty daje orzeźwiający napój.   Proporcje na ten napój są dowolne bo to zależy ile owoców mamy w domu .

Cieszmy się latem i owocami , które nam daje lato.

DSC_0058

Składniki:

Kawałek arbuza – ćwiartka

½ kg truskawek,

Sok z 1 cytryny,

Kostki lodu,

Parę listków mięty

Wykonanie

Arbuza ( najlepiej dobrze schłodzonego) dajemy do głębokiego pojemnika. Truskawki myjemy, czyścimy i również przekładamy do naczynia. Dodajemy sok z jednej cytryny. Wszystko blendujemy na jednolitą masę.  Przelewamy napój do dzbanka, dodajemy kostki lodu, listki mięty i mieszamy.

DSC_0054

DSC_0068

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Sierpień 14
    Odpowiedz

    Proste ale jakie efektowne! Jestem pewien, że idealnie by się komponowało z fetą pokrojoną na kawałeczki 🙂

  2. Czerwiec 25
    Odpowiedz

    Na pewno jest orzeźwiające w te upalne dni. Koniecznie muszę wypróbować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.