Lemoniada z lawendy

Na upały idealne  są schłodzone napoje  z różnymi owocami, ziołami. 

Lawenda to moja ulubiona roślina. Ma nie tylko piękny, delikatnie  fioletowy kolor ale ma też piękny zapach. 
Można z niej przygotować pyszną, letnią lemoniadę na upalne dni. 
Trzeba wcześniej  zaparzyć kwiaty lawendy we wrzątku i dodać do innych aromatycznych składników: imbir, sok z cytryny, limonke i miód. Z duża ilością lodu idealnie schłodzi w upalny dzień. 

 

Składniki

1 łyżka kwiatów lawendy,
1 szklanka wrzątku,
1 łyżka pokrojonego drobno imbiru,
Gałązki świeżej mięty,
Kostki lodu,
Około litra wody lekko gazowanej,
2 cytryny,
Limonka,
2 – 3 łyżki miodu,

Wykonanie

Lawendę zalewamy w misce wrzątkiem i zostawiamy na 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie odcedzamy wywar lawendowy na sitku i wlewamy do dzbanka, gdzie będzie lemoniada. 

1 cytrynę myjemy, wyciskamy sok i dodajemy do lemoniady.
Drugą cytrynę i limonkę sparzamy i kroimy w plasterki. 
Do dzbanka gdzie jest syrop z lawendy dajemy wodę, imbir, kostki lodu, miód i mieszamy. Na koniec dajemy  listki świeżej mięty i plasterki cytryny i limonki. 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.